luni, 8 octombrie 2012

The Land Down Under - 100 points

   Ei, dragi cititori, sa va povestesc un pic si de ... sa-i zic "birocratia" de care te lovesti aici. Esti emigrant nou, tocmai ai ajuns in Australia, ti-ai gasit o chirie, ce sa mai, incepi sa iti pui viata pe picioare. Ai insa ca orice om, nevoie de niste servicii - in special de internet si telefonie mobila.
   Booon. Si te hotarasti sa incepi cu telefonia, ca e mai urgenta. Retele de telefonie mobila sunt cate vrei, incepand cu Telstra, continuand cu Optus, Virgin Mobile, Vodafone si asa mai departe. Cea mai buna (si scumpa, evident) este Telstra, un fel de Romtelecom de la ei. Noi am ales insa Optus. Booooon, acu, ca sa iti cumperi cartela este simplu ca si la noi, pur si simplu o cumperi si o activezi. Optus are o cartela cu 30$ credit, de asta ne-am luat si noi. Am vrut insa sa ne facem abonament. Ei, aici se complica lucrurile. Ai nevoie de o identificare de 100 de puncte. Ce inseamna asta - practic, ei au toate actele impartite in 4 categorii - A, B, C, D si pentru fiecare act din fiecare categorie primesti un anume punctaj. Si evident, trebuie sa aduci atatea acte astfel incat sa faci 100 de puncte. In categoria A sunt in principiu actele de identitate - Australian Driver License (de care noi n-avem inca), Australian Passport (de care iar nu avem) si International Passport - d-asta avem. La B sunt printre altele card Cetrelink (de care n-avem), carduri si permisuri de vanatoare sau pescuit sau de condus barci si altele similare. La C intra cardul Medicare (pe atunci nu il aveam, a venit abia acu vreo saptamana), cardul de credit sau debit (d-asta aveam) si orice alte acte de pe la banci sau guvern (extras de cont de exemplu de la banca). La D sunt bagate facturi de utilitati pe numele tau de la casa (de care iar nu aveam, ca abia am luat casa in chirie si inca nu au venit facturile pe numele nostru). In concluzie, greu, foarte greu pentru un emigrant proaspat venit sa isi poata face un abonament la mobil.
    Similar si la Telstra pe care ii alesesem pentru net. Aici, dupa toata tevatura cu alea 100 de puncte (aici aveam deja cardul medicare si am reusit sa le facem - la mobil nu am mai incercat, dar o sa ne mai ducem) am dat peste alta traznaie - credit check. Adica un fel de "poate asta sa plateasca abonamentul sau nu?". Evident ca la intrebarile din formularul de credit check (formular online pe care il completa vanzatorul) nu prea am avut raspunsuri - chestii gen de cat timp locuiesti la adresa curenta, unde ai locuit pana acu in ultimii doi ani, acte australiene (mor astia de dragul permisului de conducere australian, pe cuvantul meu, de parca daca m-ar lua dupa pasaportul international nu m-ar gasi), job iar nu avem inca, fima pe care mi-am facut-o e nou nouta si nu are nici un fel de trecere... in concluzie, calculatorul ne-a zis frumos pas, ca nu trecem de credit check. Asa ca ... cucu abonament la net. Vanzatorul de acolo, un tip destul de amabil, ne-a zis asa, neoficial, ca daca venim cu permisul de conducere o sa trecem de credit check-ul ala.
    In concluzie... la mobil ia de vorbeste pe cartela si la net.. vezi si tu pe unde faci rost (exista si internet cafe-uri) ca nu e rost de luat net de pe la astia. Noi avem mare noroc cu vecinii nostri (multam fain de tot) ca ne-au permis accesul pe router-ul lor de net, cat despre telefonia mobila, stam pe cartela momentan, dar o sa mai incercam la Optus sa ne facem si ceva abonamente, ca oricum nu avem decat un telefon decodat si ne mai trebuie inca unul pe care am vrea sa il luam la abonament. Un Iphone 5 de exemplu costa 10$ pe luna in plus peste un abonament de 60$/luna, iar un Samsung Galaxy S3 este 6$/luna in plus peste abonament, la australieni pretul telefonului fiind impartit pe 24 de luni cat are abonamentul (un fel de luat in rate daca vrei). Oricum iesi mai ieftin, la Samsung de exemplu 6$*24 de luni = 144$ in timp ce un telefon nou S3 am vazut cu 747$ la liber.

3 comentarii:

  1. Salutare! va tot urmaresc postarile si evolutia! Multa bafta in continuare!...
    cu riscul de a parea rautacios, dar nu sunt, si nici nu vreau sa par in vre-un fel negativ, dar...de ce incercati voi sa reinventati roata?
    Cum am spus si noi, si multi altii pe bloguri si forumuri, nu exista ca proaspat venit, in primele 3-6 luni, sa poti face abonament pe oriunde, sau credit/loan...
    Noi inca avem, dupa 10 luni de australia, cartele prepaid...pt ca e mai rentabil...doar daca ai nevoie de telefon, atunci merita un abonament...iar la net, noi avem abonament de la TPG facut la o saptamana dupa ce ne-am inchiriat casa, care foloseste infrastructura Telstra, dar costurile sunt altele: noi platim 60$/luna pentru trafic nelimitat si numar de fix cu 100 de minute incluse pe orice nr in australia, iar viteza netului este mai mult decat acceptabila (6-7Mb/s pt download de pe torente din romania)...incearca tu la telstra sa obtii un abonament de genul asta, si vezi cat te costa...si TPG nu e singrul,exista si Dodo si altii pe care nu-i mai tin minte...
    Si neaparat, luati-va permisele aussie, pt ca sunt sfinte pe aici...e ceea ce te diferentiaza fata de emigrantii cu vize temporare, de care se feresc toti cand vine vorba de abonamente, contracte, credite, etc...
    Oricum, "succesuri" nebanuite si mult noroc mai departe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Multumesc de informatii, voiam sa facem un abonament ca sa mai luam un telefon, ca nu avem decat unul decodat. Cat despre net... nu mai zic nimic, ca e jale la Telstra, i-am contactat pe uni IInet, sa vedem daca ne rezolva, o sa incercam si la TPG daca nu or vrea astia. Mergem pe joi-vineri si la permise, ca e jale mare fara. Multumesc inca odata!

      Ștergere
  2. Eu folosesc de 6 luni cartele prepaid cu internet 3G de la Amaysim.com.au. Am telefonie nelimitata plus 4Gb de net care imi sunt super-suficienti cu doua laptopuri plus o tableta conectate in permanenta (dar fara download de filme ca in Ro). Totul pentru 39.99 dolari pe luna.
    Asta in conditiile in care as avea toate actele necesare sa-mi fac 100 de abonamente daca as vrea. Nu merita insa sa ma leg 24 de luni cu un abonament doar ca sa iau telefonul mai ieftin. Tragand linie iese mai scump.
    My 2c.

    RăspundețiȘtergere