joi, 18 octombrie 2012

The Land Down Under - Working all day long

   Nu am mai scris de cateva zile, motivul fiind ca nu am avut ce povesti, am stat pe langa casa, fiind ocupat cu lucrul. Poate singurul lucru interesant care s-a intamplat a fost ca am fost sunat din nou de recrutorul care m-a sunat si data trecuta si de data asta a gasit un job si pentru mine, luni am un interviu direct la angajator... sa vedem cum o fi. In rest, doar stat pe langa casa si muncit la proiectele pe care le am, dupa cum spuneam.
   Viata in Australia are o alta ritmicitate fata de cea din Romania... este mult mai linistita. Daca in Romania putea oricand iesi la o bere la crasma din coltul strazii sau in centru, aici, mai ales din cauza orasului care este imens, este foarte greu sa faci acelasi lucru, mai ales cand nu ai masina, cum suntem noi. Autobuzele nu mai circula dupa 11 noaptea, asa ca de obicei o noapte prin vreun club vine insotita si de o calatorie cu taxiul, un drum din centru pana la noi aici costand peste 50 de dolari, in conditiile in care un plin de benzina la masina costa 70-80 de dolari la o masina normala. Foarte scump taxiul pe aici, asa ca ne limitam la transportul in comun. Si daca poti merge in centru sa bei o bere cu ceva prieteni, sa faci 45 de minute cu autobuzul dus - intors iti cam ia cheful, mai ales ca berea o poti bea si acasa. Asadar serile din timpul saptamanii sunt in general petrecute at home, in familie cum s-ar zice. Aici avem noi noroc, deoarece avem vecinii aproape si putem bea seara o bere cu ei, mai avem cu cine interactiona, e totusi o treaba buna.
    Cat despre job... trebuie sa recunosc ca este greu sa treci de hatisul firmelor de recrutare. Din pacate, foarte multi agenti de recrutare habar nu au de partea tehnica a aplicatiei - indiferent de meserie. La mine in proiectare asta s-ar traduce cam asa: sa zicem ca un angajator a facut rost de un proiect mare pentru un cartier de case. Si cere la o firma de recrutare sa ii caute un structural engineer ca el are de facut multe case. Recrutorul pune anuntul pe net si cand vin CV-urile, parerea mea e ca da un simplu search (CTRL+F) si cauta cuvantul cheie "homes". Daca la tine in CV nu scrie asa ceva, nu esti bun. Nu conteaza ca tu ai facut zeci de blocuri, lucrari mari, si cu alea te lauzi in CV, nu cu parlitele de case, si ca si pentru angajator ar fi mai bine ca odata ce termina cu casele de facut, poate urmatorul proiect o sa fie altceva, nu case, si sa ai un inginer cu o experienta mai larga ar fi minunat, nimeni nu se uita si nu sta sa gandeasca ce exact poti face tu. Din cauza asta esti nevoit ca atunci cand depui un CV la un job, sa il customizezi, sa fii sigur ca ce scrie acolo ca se cauta apare si la tine in CV. Scrie acolo casute, pui si tu casute, chiar daca sunt o balarie din punctul devedere al proiectantului pe langa lucrarile adevarate de inginerie. Din pacate, asta inseamna multa munca de ghicire pur si simplu a ce exact vrea recrutorul sa auda, sperand in secret ca odata ajuns in fata angajatorului adevarat o sa poti sa demonstrezi cu adevarat daca stii ceva sau nu (pentru ca si aici exista posibilitatea sa ajungi tot la departamentul de Human Resources al firmei unde o sa dai peste alti recrutori care desi sunt mai deschisi iar casca ochii mai mult la chestiile poate neesentiale pentru meserie - de exemplu experienta australiana in defavoarea skill-urilor adevarate).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu