vineri, 28 septembrie 2012

The Land Down Under - Cateva chestii

   Nu am mai scris asa de des pentru ca nu prea s-a intamplat nimic nou. Vremea a fost foarte urata, de marti pana joi a tot plouat si am stat mai mult in casa. Eu am si fost ocupat cu lucrul, am tras sa termin proiectul, ieri am fost si l-am predat si am taiat si factura. Apropo de factura, ca sa pot taia factura a trebuit sa imi fac firma. Pentru cei care au avut sau au firme in Romania, la noi in tara inseamna un drum la Registrul Comertului, acte peste acte, taxe platite si asa mai departe. Aici, pentru un fel de PFA - se cheama Sole Trader am completat niste formulare online. Totul a durat cam o jumatate de ora, si gata, aveam ABN-ul (Australian Business Number). Nu m-a costat nimic. Actele le-am primit pe mail, de fapt doua foi scanate pe care le-am primit pentru ca nu am vrut ca PFA-ul meu sa poarte numele meu, ci i-am tras un nume mai de firma de inginerie, pentru rezervarea caruia am platit 30$. A fost o optiune de-a mea, puteam linistit sa tai facturi ca Sole Trader pe numele meu. Cu ajutorul lui Cristtos (cei de pe forum il stiu), caruia ii multumesc mult, mi-am facut si o factura pe care i-am dat-o ieri clientului. A fost omul foarte multumit, mi-a mai dat o lucrare, ma mai si recomandat prin alte parti... arata a un inceput promitator pentru o mica afacere, trebuie sa recunosc.
   In rest dupa cum spuneam, n-am facut mai nimic zilele astea, decat un shopping la Mirrabooka. Sa va mai zic ce sa aveti prin bagaje si ce nu se merita: nu se merita sa iti iei parfumuri decat daca ai sticla plina acasa. De asemenea, in Dubai stai linistit si doar uita-te, ca sunt scumpe. Doar daca vezi vreo oferta uluitoare la jumatate de pret, altfel stai cuminte ca vei gasi mult mai ieftine aici. Un parfum de calitate Calvin Klein sau mai stiu eu care minune gasesti pe aici la 30-40$/100ml. De asemenea, pentru fete, au si astia cosmetice cat vezi cu ochii. Acu la preturi nu ma pricep, trebuie sa recunosc, dar din ce imi spune Simona nu sunt de speriat preturile in nici un caz.
   O umbrela - personal, in Perth (si doar in Perth, nu stiu cum o fi in alte orase) nu prea ii vad rostul. Vantul bate foarte tare (or fi brizele astea oceanice, habar nu am) si cand ploua ploua aproape orizontal, asa ca umbrela devine doar de decor. Fata de Bucuresti, Perth-ul este un oras extrem de vantos - vantul sufla zilnic si destul de puternic. O pelerina de ploaie ar fi mai buna decat o umbrela, daca aveti.
   Ceaiuri - daca sunteti fani ai ceaiurilor, aduceti cu voi ceaiuri din plante medicinale de prin Romania. Aici am vazut doar musetel si menta, in rest foarte mult ceai negru, verde si alb. N-am vazut tei de exemplu. Atentie insa la vama sa nu uitati sa le declarati pe foaia care vi se da in avion, in dreptul produselor din plante. Cat timp le declarati la baietii de la vama... stati linistiti ca nu se intampla nimic rau.
   Triple si prelungitoare - desi stam intr-o casa nou construita, prizele sunt totusi in numar redus. Prelungitoarele pe aici sunt destul de scumpe, unul cu fir lung si multe gauri + protectie la socuri (pe aici daca nu ai d-asta cu protectie si de exemplu ti se arde TV-ul nou cumparat nu primesti garantia) costa in jur de 40$. Tripla (de fapt dulba, ca nu are decat doua) am gasit la 4$, dar nu mai aveau decat una, am sa mai caut. De asemenea, adaptoare pentru prize australiene pentru ce mai aduceti cu voi (incarcatoare de telefoane, laptopuri, fiare de calcat si alte astea) sunt bine luate din Romania, se gasesc si pe aici dar trebuie cautate si asta inseamna ca in primele zile nu o sa puteti folosi ce aduceti cu voi din Romania. Noi am luat de la www.travelkit.ro - ce e drept nu de pe site ci am mers la ei in magazin. Ca model, este cel de aici: http://www.travelkit.ro/fg/eshop/2-1-Adaptoare-Electrice-Simple/0/5/17-TravelKit-ro-Adaptor-All-To-Australia-China-New-Zealand la 12 lei bucata. Am avut trei si au fost suficiente.
   Cam atat pentru acum. O sa mai scriu dupa weekend cand sper sa am ce povesti, ca la noi in weekend se intampla mai multe lucruri pentru ca sunt si vecinii acasa si ei au masini si ne mai plimba si pe noi (multumim mult).

7 comentarii:

  1. Am observat ca lucrati autotorizat sub forma legala de tipul PFA (persoana fizica autorizata) si nu tipul S.R.L. . Ce ma intereseaza pe mine este daca exista in Australia o forma legala de genul IF (intreprindere familiala) care este aceeasi cu AF (asociatia familiala ) de pe vremuri din Romania.
    1.Stiti cumva daca as putea deschide asociatie familiala in Australia sa lucrez eu cu sotul meu livrare pizza la domiciliu noi vrem sa ne tragem langa un oras mai mic, as dori sa cer viza direct ptr business ce parere aveti se poate? Noi la ora actuala suntem in Italia. Ati auzit cumva de o astfel de situatie sau cunoasteti ceva documentatie legat de asociatia familiala? Unde pot sa ma informez?
    2.Apoi ar mai fi o chestie daca desfasor o activitate mestesugareasca: handmade, articole lucrate manual, haine cu motive etnice, ar mai fi modelaj lut, pictura pe lemn si piatra etc care este situatia artizanilor in Australia? exista vreun institut care sustine artizanii ceva de genu Asociatia Artizanilor?
    3.As mai vrea sa ma interesez care este si situatia privind apicultorii in Australia este adevarat ca au disparut albinele in acea zona?
    Imi cer scuze ptr duiumul de intrebari ma gandeam ca sunteti un grup de romani f. uniti si inteligenti, vorbiti intre voi si auziti una alta plus ca unii mai au si vechime in Australia. Engleza mea este la un anumit stadiu mi-am descarcat si cursuri IELTS, dar ca sa aflu raspuns la intrebarile de mai sus am nevoie de putin ajutor sau sprijin macar sa imi indicati niste linkuri utile. Nu ma interesez ca sa ma aflu in treaba, chiar intentionez sa aplic cerere ptr viza sa traiesc in Australia.
    In place la nebunie blogul , am citit povestea cu sufletul la gura, multumesc ca ati decis sa faceti acest pas, si ce am ramas masca de comportamentul romanilor din Australia, impecabil eu am crescut cu oameni de munte f. apropiati si deschisi care puneau totul pe masa laolalta si fiecare se servea cu ce dorea, acest comportament nu l-am mai intalnit de cand eram copil, citind acum parca m-am teleportat in timp. Felicitari ptr felul vostru de a fi.
    Ma numesc Andreea.
    Mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Andreea,

    Ma bucur ca v-a placut blogul, sper sa va fie util si in emigrare daca va hotarati.

    Hai sa incerc sa va raspund si la intrebari. De o firma in genul AF-ului din Romania nu am auzit, dar e posibil sa existe si sa nu stiu eu. Puteti cauta pe site la ATO - Australian Tax Office, pe acolo trebuie sa scrie. Eu stiu doar de Sole Trader care e PFA-ul nostru si PTY LTD care e SRL-ul nostru, altele nu prea le-am vazut. Cat despre viza de business, din ce stiu se cere o suma mare de bani pe care sa o investiti, undeva parca la 80000$ daca nu ma insel. Daca aveti asa ceva si doriti sa va deschideti aici o pizzerie cu livrare la domiciliu... jos palaria. Cunosc aici in Perth o pizzerie detinuta de romani, ce e drept micuta dar cu pizza foarte buna, deci poate fi o afacere de succes. Personal insa, daca as putea sa merg pe un alt tip de viza care sa imi asigure rezidenta permanenta as face-o, mai mult pentru ca nu m-ar obliga viza de business sa investesc banii aia si as putea investi asa cum m-ar taia pe mine capul, nu cum m-ar obliga cei de la imigrare. Dar nu cunosc detaliile voastre ca sa vad ce si cum se poate, dar daca doresti da-mi un mesaj si putem discuta.
    2. De treaba asta cu artizani iar nu prea cunosc. Exista tot felul de asociatii si aici, dar ce avantaje au si ce exact invart nu cunosc ca nu m-a interesat si nici nu am avut pana acum ocazia sa cunosc astfel de oameni, asadar ma indoiesc ca te pot ajuta prea mult. Am gasit asa la o cautare scurta de exemplu Asociatia Sculptorilor din statul Victoria - unde e Melbourne, gasesti site-ul lor aici: http://sculptorsvictoria.asn.au/
    Sunt convins ca mai sunt si altele similare cam pe orice mestesug.
    3. Albine sunt, miere produsa local este, chiar si noi cumparam printr-o cunostinta miere direct de la un apicultor, deci cu siguranta apicultura nu e moarta. Florile sunt altele si mierea are un pic alt gust, dar tot miere este.
    Daca ai nevoie de ceva sfaturi cu privire la tipul de viza pe care sa incerci sa emigrezi, te pot ajuta cu cat stiu, da-mi un mesaj fie aici fie poti scrie direct pe forumul emigrare.info, cu siguranta poti gasi un raspuns destul de informat acolo. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt Andreea, multumesc ptr raspuns. Voi mai avea intrebari, deocamdata ma mai interesez temeinic citesc tot ce se poate, daca mai aflati totusi noutati va rog sa imi dati de veste si mie, ca asa din vorba in vb mai aflam cate ceva. Ar mai fi o chestie care ma intereseaza legat de permisul de conducere care sotul meu l-a trecut pe Italia, ati spus ca tarile cunoscute au o marja de timp ceva mai mare in comparatie cu Romania ptr preschimbare stiti cumva cat timp? Tot legat de permis as mai avea o intrebare .. sa presupunem ca cineva ar dori sa depuna actele ptr cetatenia australiana, ma intereseaza daca poate opta ptr dubla cetatenie si italiana si australiana, daca exista aceasta optiune totusi de ce ar fi nevoie sa schimbe permisul de conducere deja a fost schimbat pe italia, il mai schimba si pe australia , daca vrea sa oscileze ptr trait in amandoua tarile periodic, stagional sau cum sa ii mai spun chiar si ptr afaceri nu va putea schimba permisul tot la 6 luni, italienii cer schimbarea , australienii cer schimbarea, de ce nu au facut un permis international si terminau povestea atata frecareala si mai este si motocicleta trebuie sa dea test separat ptr ea ca doar e trecuta pe cel italian?. Eu am niste intrebari ca pana la urma voi contacta un avocat (jurist) in australia altfel nu o mai scot la capat. Firme specializate din romania sau italia nu vreau sa contactez, ori vb direct cu un avocat jurist in Australia ori nimic. Daca in investitia ptr afaceri as putea include si imobilul ar fi ok m-as incadra in suma care o cer ei bineinteles ca as si depasi-o, m-am uitat deja la cateva locuinte care nu au nici vecini sa trebuiasca aprobarea lor ptr deschidere de activitate, planuiesc sa cumpar locuinta si sa lucrez fara sa platesc chirii si minuni. Deocamdata trebuie sa ma pun la punct cu testul de limba engleza, pana atunci ma documentez poate descopar eu tot ce este nevoie. Stiu ca ptr cetatenie trebuie avut rabdare e ok si asa chiar daca nu vom parasi Australia, m-ar interesa destul de mult sa avem dubla cetatenie ptr ca niciodata nu se stie la ce poate folosi pe viitor plus ca mai tinem legatura cu Italia. Eu cautam locuinte in apropiere de Melbourne, sunt f. interesata ptr ca zona are statiune de snowboard in apropiere, iar noi la sportul asta nu putem renunta, nu vrem statiunea la departare suntem invatati ca in Italia ca ne urcam in masina si intr-o ora doua suntem pe pista. Mai vad eu nu stiu ce sa spun. Avem in Italia o gramada de animale f. multe salvate din Romania de pe strazi, avem sera de cactusi o colectie impesionanta, pasari gaste , rate salbatice care vor muri de batranete, nu le taiem fac parte din familie noi oricum mancam vegetarian de cand am avut eu probleme de sanatate. Am ramas cu o impresie groaznica legat de conditiile impuse privind transportul animalelor de companie si acceptarea lor in Australia, nu stiu cum isi permit sa impuna unui om renuntarea la un animal de o viata care considera ei ca din cauza varstei nu poate fi transportat, un animal care oricum mai mult doarme la varsta lui si ce il deranjeaza ca are cosul lui cu iesle. Cu chestiile astea poate ar mai fi vreo rezolvare actionand printr-o organizatie de protectie sau ceva militanti drepturi PETA etc. Mai vedem ce o fi, nu as fi plecat niciodata din Italia este o tara f.f. frumoasa si mult pe placul nostru al romanilor aproape si de Romania , locuim si aproape de mare si munte dar uite ca situatia crizei este crunta atat ptr noi cat si ptr italieni. Inchei cu scrisul ca m-am intins prea mult , eu in realitate nici nu prea vorbesc de felul meu si acum bat recordul.
    Multa sanatate va doresc, sa ne auzim numai cu bine si felicitari ptr job-ul gasit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Andreea,

    Nu stiu ce sa zic cu casa, din ce stiu eu trebuie sa demonstrezi ca ai o suma de bani de investit in Australia pentru a putea primi o viza business, acum daca accepta si immobile in suma aia nu stiu ce sa zic, e posibil, dar nu bag mana in foc. Cat despre case, nu stiu Melbourne-ul prea bine, dar m-as mira ca o casa decenta sa fie sub 400.000$, uita-te cu atentie la preturi ca sa iti poti face o idee corecta. Gasesti pe www.realestate.com.au tot felul de case de prin toata Australia, vezi cum se cheama cartierul care iti face cu ochiul si da-i o cautare, sigur gasesti ceva ca sa iti poti face o idee.
    Animale sigur se pot aduce, dar sunt conditii destul de stricte. Cunosc doar povestea unui catel adus din Romania, a stat 5 luni intr-un hotel de catei in Budapesta si apoi o luna aici in Australia in carantina, abia apoi l-au putut lua stapanii lui acasa. Toata Aventura a costat cam 7000 de euro acu vreo 3-4 ani, in banii astia fiind inclusa cazarea si mancarea catelului atat in Budapesta cat si aici precum si costul zborului. De alte animale nu stiu exact cum se face, dar cu siguranta exista o metoda.
    Cat despre sporturile de iarna, nu zic, sunt si prin Australia pe langa Melbourne, dar totusi tine cont de doua lucruri: Australia este in general o tara foarte scumpa, iar statiunile australiene unde se poate schia sunt foarte putine si foarte foarte scumpe. Cunosc oameni care prefer sa se duca la schi in Japonia sau Noua Zeelanda decat in Melbourne. Nu stiu cu bob-ul, dar imi inchipui ca e ceva similar. Acolo insa nu o sa ajungi in doua ore in nici un caz, avionul face niste ore bune din Melbourne in Sapporo sau mai stiu eu, Auckland. Si a doua chestie cu distantele, vezi ca in Australia distantele sunt foarte mari. Ridicol de mari. In doua ore de exemplu nici nu stiu daca traversezi Melbourne-ul de la un cap la altul, daramite sa ajungi la o statiune de schi. Eu locuiesc in Perth, ca idee orasul are cam 120km de la un cap la altul, deci dureaza cam o ora jumate sa il traversezi cu masina mergand pe autostrada, si este mult mai mic ca Melbourne-ul. Uita-te cu atentie la distante, foloseste Google Maps ca sa nu ramai dezamagita odata ajunsa aici. Mai ales gandeste-te ca daca vrei sa iti faci un business, o sa trebuiasca sa te indrepti catre o zona mai dens populate, deci mai aproape de centru, ca sa ai clienti multi pe o raza scurta si sa nu trebuiasca sa alergi dupa ei. Iar sa locuiesti in alta zona mai aproape de marginea orasului ca sa ai acces rapid la munti s-ar putea sa nu iti convina, mai ales ca in Melbourne autostrazile sunt cu plata, nu sunt gratuite si deci transportul poate fi scump.
    Cu viza… nu prea ma pricep eu la astea de business ca nu am facut, incearca insa sa iti faci un punctaj la o viza d-asta normala si vezi ce iti iese. Aveti ceva meserii de pe lista de meserii? Ti-am mai zis, pe cat posibil ar fi bine sa evitati viza de business pentru ca inseamna bani care trebuie sa ii bagi vrei nu vrei in ceva ce s-ar putea sa nu mearga, asa ca daca o poti evita ar fi mai bine. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ok o sa iau in considerare ce mai sfatuit, eu sa stii ca nu suport orasele mari as vrea sa trag langa localitati mai mici ptr ca vreau o mica afacere in familie sa lucrez doar eu si sotul fara angajati si asta presupune ca nu pot face fata unui puhoi din Melbourne, casa am vazut la un pret echivalentul a 200.000 euro foarte mare 4 dormitoare, aranjata ca nu mai bagi nici un ban in ea, si culmea cu 2 hectare teren ca am convertit si suprafata, si sa iti spun sincer in Italia in conditiile astea nu gasesti , gasesti casi vechi care bagi multi bani in ele, exclus la noi platitul muncii ptr ca suntem toti experti facem detoate legat de constructii si renovari. La locuinte in Australia ma mai uit daca gasesc cu teren mai mic. Investitia ptr pizzerie ar fi cam 2 cuptoare cu cate 4 maxi pizza, o tejghea tip vitrina ptr expunere la bucata, ptr ca oricum se pun 2 mese ptr cine vrea sa manance acolo sau sa vina sa cumpere direct, robot de bucatarie, frigider, o masina ptr transport, cheltuieli ptr acte si legat curentul pe firma. Statiunea ptr snowboard unde am vazut km pe google este la 88 km, nu mergem sa dormim , platim doar benzina pana acolo si teleskiul, si in Italia tot asa facem deobicei iau mancare cu mine sau fructe nu aruncam cu banii. Ptr viza mai cantaresc lucrurile poate cerem ptr lucru si dupa mai vedem si cu pizzeria. De genul nostru suntem persoane care nu ne plictisim, nu am inteles niciodata cum ajung altii sa se planga ca nu au ce face ca mie nu imi ajung 10 vieti sa fac tot ce mi-am propus. Ptr business daca vrea cineva sa mai deschida afacere trebuie din start sa aleaga o tara care inca functioneaza, degeaba ma chinui in Italia ca nu rezolv nimic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Atentie un pic cu viza de lucru, ca nu se poate cere, aia iti e oferita cand ai o oferta de munca de la o firma australiana care e autorizata sa ofere astfel de vize.

    RăspundețiȘtergere