joi, 20 septembrie 2012

The Land Down Under - A house, a job, a life

   Booooon, pana acum v-am povestit zi cu zi in mare cam ce faceam si ce mai gandeam. Deoarece azi a fost iar zi pe langa casa, doar fetele au fost pe la IKEA si prin Woolworths si noi baietii am stat pe acasa, eu cu lucru si Adi cu cautatul de joburi, m-am gandit sa va povestesc mai mult despre ceea ce vei gasi in Australia cand vei ajunge aici ca proaspat emigrant si la ce te poti astepta.
   Ajuns pentru prima data in Australia, vei sta probabil la un hostel. Nu pretul cazarii in sine ar trebui sa va sperie (desi nici ala nu e tocmai mic), ci pretul mancarii in cazul in care la hostelul la care stati nu va puteti gati. Sa mananci trei mese in oras pe zi pentru doua persoane poate sa treaca de 60$/zi. Un exemplu, meniu pentru doua persoane la KFC - 17.75$ cel mai ieftin, peste 20$ cel mai scump. Daca pretul hostelului poate ajunge a fi comparabil cu cel al unei chirii, costul mancarii in oras nu se compara cu cel al mancarii facute acasa. Urmeaza cautatul de case de inchiriat. Aici nu stiu decat marginal situatia Perth-ului, asa ca nu va pot povesti decat ceva de aici. In Perth, sa gasesti o chirie este destul de greu. Se cer scrisori de recomandare de pe la alti proprietari unde ati stat si chiar si avansuri maricele. Ajuta mult sa aveti si o fata cat mai alba. Pentru o casa buna este posibil sa intrati chiar si intr-un bidding war, adica proprietarul sa ceara de exemplu 300$, sa aiba trei doritori inclusiv dvs si sa il aleaga pe cel care ofera cel mai mult. Este cam nebunie la treaba asta cu chiria in Perth, asa ca pentru cei care vin incoace va sfatuiesc sa va bugetati o perioada destul de mare de stat intr-un hostel (peste doua saptamani) si sa va cautati un hostel care are bucatarie si va permite accesul la ea. Odata casa gasita insa, semnati contractul cu proprietarul si sunati apoi la apa si la gaze ca sa anuntati ca de acum incolo sa emita facturile pe numele dvs.
   Pe langa cautatul de locuinta, un emigrant proaspat trebuie sa treaca pe la o banca unde fie sa-si ridice cardul daca si-a facut contul inainte de a ajunge in Australia, fie sa-si deschida unul nou odata ajuns aici. Urmeaza Medicare-ul si Centerlink-ul, unde sunt niste formulare de completat, toata treaba dureaza cam jumatate de ora cu tot cu stat pe la cozi. La banca este recomandat sa sunati cu o zi inainte si sa va faceti programare. Toate astea facute, casa gasita, urmeaza jobul.
   Modul principal prin care iti gasesti job in Australia este o recomandare directa de la unul care deja lucreaza pe la o firma australiana. Acesta este singurul mod cu adevarat sigur in care iti poti gasi un job destul de rapid. In lipsa de asa ceva, caci noi ca emigranti nu prea cunoastem pe nimeni, suntem limitati la stat pe net si depus CV-uri la fiecare job pe care il intalnesti prin cautarile de pe site-uri de profil gen seek.com. Anunturi cu joburi sunt multe, foarte multe chiar, din pacate joburile sunt cam high-end, adica salarii mari si ani de experienta ceruti cu duiumul. Daca nu esti vreun geniu pe meseria ta, sau poate pe vreo nisa atat de ingusta incat chiar sa nu ai concurenta, sansele de a prinde un job din primele depuneri de CV-uri sunt foarte mici. In general, pana iti gasesti servici pe aici trec 2-3 luni, timp in care stai pe banii de acasa. Partea proasta este ca depui CV-uri peste CV-uri si ei nu iti dau nici un raspuns. Rar primesti cate un mail d-ala politicos de reject cum ca da, esti al mai bun din lume, da nu pentru noi, multam' fain. Aceasta tacere a angajatorilor sau a firmelor de recrutare devine foarte frustranta si este poate cea mai grea incercare prin care trebuie sa treaca un emigrant nou venit. Ai mereu ganduri gen "oare o fi CV-ul meu prea ciudat" sau "chiar asa de prost oi fi?". Taria morala este ceea care iti trebuie aici cel mai mult. Odata ce incepi sa fii chemat la interviuri, lucrurile incep sa se aseze. Desi poate nu vei fi selectat, sa participi la interviuri este cel mai important lucru, deoarece abia atunci primesti cu adevarat ocazia sa impresionezi prin ceea ce stii sa faci cu adevarat. Pentru asta, cel mai bun sfat este sa va faceti CV-urile sa semene cat mai mult cu jobul la care depuneti, deoarece cel mai probabil prima data CV-ul dvs va fi vazut de un recrutor care nu stie ce inseamna multele detalii tehnice de prin CV-ul dvs, dar lui i s-a spus sa caute unu care stie sa faca X... daca la voi in CV nu scrie X, atunci cel mai probabil veti fi refuzati desi poate ca v-ati potrivi foarte bine la jobul respectiv.
   Odata jobul gasit, puteti sa va apucati cu adevarat de viata Australiana cea nu fara griji, dar oricum fara stresul din Romania. Ca idee, odata casa gasita (4 saptamani garantie este cam minimul cerut - apropo de chirii), viata va va costa undeva la 5-600$/saptamana daca va abtineti binisor sau un 7-800$/saptamana daca vreti sa traiti lejer. Fiecare isi poate calcula banii pe o saptamana in functie de banii cu care vine din Romania si poate vedea cat crede ca ar rezista pana la primul job. Atentie mare ca pe aici casele se inchiriaza nemobilate, asa ca o sa va trebuiasca sa va cumparati macar un pat si cel mai probabil si un frigider ca sa puteti trai. Bucatariile sunt in general utilate, asa ca o sa aveti cuptor si plita, frigiderul mai lipseste insa.
   Cam astea la o prima vedere. Daca mai aveti intrebari sau doriti sa stiti ceva mai direct dragi cititori, nu ezitati sa intrebati. Succes si voua in viata australiana!
  

5 comentarii:

  1. Bre, ma sparii... Cum 5-600$ pe sapt? Poate cu tot cu chirie? Sau nu?!?
    Eu o sa ajung prin Ianuarie, si ma intreb cat de greu mi-ar fi sa gasesc o gazda pt 3 luni (voi fi singur in astea trei luni...)

    EugenP (the same from emigrare.info)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, da, cu tot cu chirie. Depinde mult evident si de cat dai pe chirie, dar p-aci tre sa te astepti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum as putea sa intru in posesia unei vise cu drept de lucru ori aceasta Visa se poate optine odată ajuns acolo? As dori dacă se poate Sam dați niște link unde pune mai multe inf. Eu actual sunt in Spania de cam 10 ani si as dori sa încep o viața noua in Australia .MULTUMES

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai prietene, n-ai citit nici macar blogul asta cum trebuie. Pune mana si citeste blogul de la inceput si vei afla. Sau daca nu, cauta pe Google sau intra si citeste posturile de pe emigrare.info. Succes!

      Ștergere
    2. Uite, ti-am pus un link cu ce inseamna emigrarea. Vezi ca sus in dreapta scrie arhiva blog - da-i pe luna aprilie si citeste articolele de pe acolo si pe cele urmatoare si vei afla toate informatiile de care ai nevoie. Succes!

      http://coshty.blogspot.com.au/2012/04/emigrarea-in-ce-consta.html

      Ștergere