marți, 26 februarie 2013

The Land Down Under - 3 month review

   In sistemul de munca australian, atunci cand te angajezi in majoritatea cazurilor primele 3 luni sunt de proba. Adica lucrezi normal, esti platit normal, dar dupa trei luni ei pot sa iti incheie contractul si sa te dea afara (respectand perioadele minime de preaviz, evident) daca nu sunt multumiti cu tine. Astfel de perioade sunt clar stipulate in contract si chiar recomand citirea cu atentie a contractului oferit de companiile de pe aici, mi s-au parut mai stufoase decat contractul standard de munca de doua pagini din RO.
    Si a venit si randul meu. De fapt, venise de mult, de pe 29 ianuarie, dar managerul diviziei unde lucrez avusese niste probleme personale si isi luase nitel liber de la munca. Asa ca abia luni mi-a venit randul. Pe la ora 14 si jumate asa, m-a chemat seful in birou. Ma cam luasera niste emotii asa, ca pe aici se poarta foarte mult politetea ca fata, multi iti vor spune da, da, da, dar cand vine vremea de o decizie imediat iti pot spune pa.
   
Asadar intru in birou, ma asez si seful incepe. Din fericire, mi-a zis ca sunt multumiti de ceea ce am facut pana acum pe la firma pe acolo, ca se vede ca stiu despre ce e vorba in meseria asta si ca am si o experienta oarecum mai extinsa in anumite domenii decat inginerii de pe aici (in special in calcul antiseismic). Cum divizia noastra Commercial incearca din rasputeri sa intre pe piata cladirilor inalte si foarte inalte, faptul ca au pe unul in companie care are experienta in calculul antiseismic (de obicei seismul e mic in Perth, dar in cazul cladirilor inalte incepe sa aiba un oarecare efect) si mai ales in detalierea antiseismica (o sa va plictisesc putin daca nu sunteti ingineri constructori din pacate aici, e vorba de faptul ca in Romania noi ca ingineri proiectanti facem si desenele si atunci avem experienta la detalii de noduri, ancoraje de bare si alte astfel de minuni care pe aici nu prea se poarta pentru ca nu este cazul si putem deci verifica cu mai multa usurinta desenele facute de drafteri, chiar daca nu sunt decat engineering drawings) reprezinta un plus mare pentru companie. M-a intrebat ce planuri de viitor am, daca mie imi place aici la companie si cam ce imi doresc sa fac anul asta (review-urile la noi se fac odata pe an, eu am facut la 3 luni deoarece e vorba de review-ul la sfarsitul perioadei de proba). I-am zis ca momentan am fost foarte multumit cu pozitia pe care o am deoarece mi-a permis sa invat materialele si tehnicile fara sa am prea multe responsabilitati, dar ca de acum incolo am cam prins cum sta treaba si o sa vreau sa ma implic mai mult si in partea de management al lucrarilor - adica pusul de preturi, ofertare si alergare pe santiere dupa site inspections. A fost foarte de acord si chiar m-a rugat sa ma implic cat de mult pot, promitandu-mi si ca in caz ca lucrurile merg bine o sa putem discuta si de o promovare cat de curand.
    I-am multumit frumos si m-am declarat happy de conditiile oferite, asa ca cel putin pentru viitorul apropiat o sa raman la ei - pentru mine e un loc de munca ideal, mai ales ca este si foarte aproape de casa (4,6km, 10 minute cu masina). Lucrarile pe care le am sunt interesante si sunt implicat chiar si in proiectarea unei cladire mai inalte (18 etaje), deci ma simt foarte multumit cu ceea ce am gasit aici. Am avut un noroc fantastic cu tot ceea ce am gasit in Australia, noroc pentru care nu pot decat sa multumesc Celui de Sus ca mi l-a dat.
    Cam asta a fost si review-ul de la munca. De acum incolo sunt angajat permanent si pot spune ca partea cea mai grea a procesului de emigrare s-a incheiat cu adevarat pentru mine. Din pacate Simona mai are de tras, abia a inceput scoala, dar o sa va povestesc despre asta intr-un post viitor. Deja de cand mi-am scris in CV-ul de pe LinkedIn ca lucrez la o companie australiana am primit mai multe oferte de munca de pe la diferite agentii de recrutare, chiar de la agenti carora inainte de a imi gasi acest job le-am trimis CV-ul meu dar evident ca nu l-au bagat in seama atunci, ca nu aveam experienta australiana. Pe aia de la Hays ii urasc deja cu patos la cate CV-uri le-am trimis pentru diferite joburi si nici macar nu s-au uitat in ele, desi se potriveau ca o manusa pe jobul in sine. Deh, e greu de spart bariera asta a experientei australiene. O sa va dau aici un mic pont, cei care ati lucrat in Romania pentru companii S.A., scrie-ti treaba asta in CV, nu lasati doar numele firmei pentru ca pe aici cine vede S.A. in general se gandeste la South Australia si e posibil sa va sune din greseala cum s-ar zice, dar poate puteti sa ii convingeti la telefon sa va recomande pentru un interviu. Orice truc ajuta.

8 comentarii:

  1. Acum esti angajat pe perioada nedeterminata sau asta se decide dupa evaluarea anuala? Te intrab pt ca nu am lucrat in vre-o corporatie pana acum dar am auzit ca asa se practica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari, succes in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe perioada nedeterminata am fost angajat de la inceput, doar ca dupa evaluarea de trei luni au dreptul sa te dea afara fara plati compensatorii sau fara sa ai dreptul sa faci gat ca ti se refuza dreptul la o recalificare sau minuni d-astea. Contractele de munca sunt stufoase pe aici si au tot felul de clauze, deci trebuie citite bine inainte de a semna.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut.La noi se foloseste mult SAP si ETABS.Ei ce program folosesc mai mult.Si cum e ca si dificultate in comparatie cu ce facem noi in Bucuresti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut un anunt de job parca pe ETABS. Si eu foloseam mult ETABS-ul in RO. Aici insa se merge mai mult pe SPACEGASS, RAM sau RAPT din ce am vazut.

      Ștergere
  5. Hello
    Foarte util blog-ul. Iti multumim de informatiile pretioase care ni le-ai impartasit. In urma citirii blogului te asigur ca ai influentat pozitiv luarea multor decizii pentru multi oameni care vor emigra catre Oz (eu sigur ma numar printre ei). Precizez ca noi (eu si viitoarea sotie) intentionam sa incepem procedura de emigrare ca ingineri constructori, diferenta fiind ca noi suntem CFDP-isti aici in Ro. In fine, multumim inca o data pt info. Bafta si sanatate multa va dorim.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari!
    Este unanim recunoscuta pentru companiile straine chestia cu 3 luni perioada de proba/training.
    Eu am fost sef de santier structura metalica la charles de gaulle plaza 5S+P+17E, dupa ce mai intai am fost implicat si in proiectarea de noduri si detalii de executie. Daca pot sa ajut cu ceva... o s-o fac cu placere.
    oricum, felicitari pentru job.
    Apropos.... cere-la asigurare de malpraxis, ar trebui sa te includa in asigurarea generala a lor.

    RăspundețiȘtergere