vineri, 22 iunie 2012

Final - Viza

Dupa ce am terminat pe 14 cu documentele, m-am pus pe asteptat. In fiecare dimineata, ma trezeam pe la 7 si deschideam calculatorul pentru a vedea daca am primit vreun mail (diferenta de fus orar intre noi si Adelaide unde e centrul de procesare a vizelor este de 7 ore, deci la 7 dimineata la noi la ei e 14 dupa amiaza). Stand si pe alte forumuri, in special pe PomsInOz si emigrare.info, am remarcat la un moment dat ca la unii vizele vin rapid, a doua zi dupa medicale, in timp ce la altii nu vin cu saptamanile. Nimeni nu reusea sa vada un pattern, o ceva dupa care sa te ghidezi ca sa aflii cam cat mai ai de asteptat... ce sa mai, e o nenorocire asteptarea asta.
In sfarsit, pe 21 iunie, satul de asteptare, dupa ce dimineata la 7 am deschis calculatorul si iar nu aveam nici un mail, m-am hotarat sa ii scriu CO-ului si sa il intreb daca mai e nevoie de ceva. Dupa 5 minute de la trimiterea mailului meu, am primit un raspuns... era chiar viza insasi. Am citit mailul cu mana tremuranda pe mouse de cateva ori, pana m-am convins ca e real, si apoi m-am pus pe dat telefoane sa o anunt si pe Simona care era la munca, pe parinti... M-am dus apoi inainte de munca la magazin si am luat o sticla de Grants ca sa sarbatoresc si cu sefii... de acu incolo, Doamne ajuta si sa speram ca viata noastra down under va fi mai buna decat cea de pe plaiurile mioritice.

7 comentarii:

  1. mersi pentru blogul foarte documentat.
    probabil in doua trei luni te voi urma si eu in Australia.

    deci in ansamblu toata distractia e cam 200mil (drumuri, analize, taxe, legalizari, etc.) + 50 mil biletul + cat mai ai nevoie acolo la inceput....apropo de asta...voiam sa te intreb doua lucruri:

    1. Jobul acolo ti l-ai cautat de dinainte sau cand ajungi acolo?
    2. Ti-au cerut sa ai o suma in cont neaparat pentru a o avea cand ajungi acolo?

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Doru,

    In principiu da, undeva in jurul a 200 de milioane se invarte treaba. Biletul de avion costa undeva intre 700-800 euro (pentru mine, in Perth) si se apropie de 900 daca mergi catre Sydney - Melbourne.

    Cu jobul nu am rezolvat nimic inca, o sa imi caut acolo. Am depus niste CV-uri de p-aci, dar daca nu esti acolo sa poti sa mergi la un interviu, astia baga numai rejecturi, oricat de bun e CV-ul tau.

    Suma in cont a fost intr-adevar ceruta, cand am facut sponsorizarea la WA. De fapt, nu au cerut o suma in cont, ci au o serie de intrebari despre cum o sa te intretii pana iti gasesti un job si cam ce suma de bani ai disponibila pentru treaba asta. Dovezi nu se cer, cel putin nu la WA unde am facut eu sponsorizarea, dar stiu ca la alte state se cere un extras de cont. Ce se practica e imprumutul masiv de la toate neamurile, pus totul intr-un cont pe numele tau, scos un extras de cont apoi dat banii inapoi la lume.

    Daca mai ai intrebari, nu ezita. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. sincer ma bucur pentru tine....adica iti felicit curajul si determinarea...

    eu unul cred ca ma voi duce in Brisbane/Syndey...deja mi-am aruncat un ochi pe cateva siteuri de joburi ...si pe ce fac eu (online marketing, it) erau peste 2500 de joburi in aceste doua orase.

    eram curios care e diferenta intre a te duce cu sponsorizare si a te duce fara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai am cam scris... in principiu, sponsorizarea face ca viza sa nu dureze un an, ci o luna de cand depui actele. Asta e avantajul. Dezavantajul e ca te obliga 2 ani sa lucrezi si sa muncesti in statul care te-a sponsorizat. Intr-adevar, pe IT lumea merge catre Sydney/Melbourne. Brisbane si Perth sunt mai pe constructii/oil and gas/mining.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult pentru ajutorul adus prin informatie. Vreau si eu si sotia sa plecam. Am o prima intrebare: Prezinta o problema la echivalarea meseriei faptul ca sunt angajat cu contract de munca de 2 ore/zi??? Precizez ca sunt angajat de 2 ani (proiectare ing. civila) timp in care am facut si masterul. Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  6. In teorie, da. Scrie clar ca trebuie sa lucrezi minim 20 de ore pe saptamana, deci 4 ore/zi. Si eu lucrez tot in proiectare ing. civila, ne potrivim la fix, asa ca te pot ajuta si cu alte informatii, dar daca e scrie-mi pe mail la adriancostoiu@gmail.com, ca e mult de spus si nu prea merge intr-un comment aici pe blog. De asemenea, intra si pe forumul de la emigrare.info, e gratuit si poti gasi multe informatii acolo din experientele altora in care sa te insipiri. Oricum, doi ani vechime ti-ar ajunge ca sa iti echivalezi diploma, dar pentru a primi si puncte la emigrare iti trebuie minim 3 ani de vechime... deci timp ar mai fi. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  7. multumesc de raspunsul prompt. Revin cu mail

    RăspundețiȘtergere