marți, 20 noiembrie 2012

The Land Down Under - Perth Arena

   Am fost in weekend la recent deschisa Perth Arena la concertul formatiei Nickelback. Perth Arena este o noua sala polivalenta construita in centrul orasului. Functioneaza ca sala de sport (este casa echipei de baschet Perth Wildcats) si ca sala de evenimente. Are o capacitate de vreo 15000 de locuri, iar la acest concert au fost aproximativ 20000 de oameni (diferenta o fac oamenii care nu au stat pe scaune ci au stat in picioare pe terenul de baschet). Construita cu o arhitectura foarte moderna, cladirea nu are decat cativa pereti drepti.
   Foarte moderna si la interior, are multe baruri si mini-restaurante de unde iti poti cumpara de mancare pe perioada evenimentelor. La concert, mi-am luat si eu un pahar de suc si o punga de chips (adica cartofi prajiti). Inauntru, sala este uluitor de mare iar tribunele mi s-au parut foarte abrupte, dar abordabile. Lume pestrita, ca la un concert rock. O particularitate despre australience... nu se sfiesc sa se urce pe cele mai inalte tocuri si sa poarte cea mai scurta rochie sau fusta posibila chiar daca sunt la fel de late ca Titanicul si il depasesc chiar in greutate. De asemenea, in Australia o sa vedeti foarte multe persoane tatuate...  este practic un mod de viata sa fii tatuat aici. Asadar, sa revin, nu e tocmai cea mai frumoasa priveliste cand vezi o rockerita lata de abia incape pe usa urcata pe niste tocuri imense, cu o fusta pana sub fund si tatuata pe un sfert din corp... si vezi destul de multe, mai ales la un astfel de concert. In rest, atmosfera OK, organizare perfecta, se intra rapid desi vine destul de multa lume odata, inghesuiala este mai mult decat suportabila.
   In deschidere a cantat formatia Jackson Firebird... un pic prea hard-rock pentru gustul meu, dar nu s-au intins prea mult. A venit apoi main-eventul, fomatia Nickelback. Baietii au fost la inaltime, show-ul a fost de nota 10. Sonorizarea a fost excelenta, hiturile formatiei curgand unul dupa altul. In incheiere, va pun cateva poze facute de mine la concert:




   Nu aruncati cu pietre pentru calitatea pozelor, au fost facute cu telefonul. Va mai pun si un link catre Youtube la melodia mea preferata de la Nickelback - When we stand together:

duminică, 18 noiembrie 2012

The Land Down Under - A car

   Inca de cand am ajuns in Perth am descoperit ca modul de trai de aici este diferit fata de cel din Romania. Lucru logic ati putea spune. Sigur, asa este, doar ca pentru noi, cei care am venit aici pe un buget mai restrans, aceasta diferenta a venit cu cateva neajunsuri, poate cel mai mare dintre acestea fiind tocmai marimea orasului Perth.
   Desi ca populatie este poate un pic mai mic fata de Bucuresti, ca suprafata este de peste 20 de ori mai mare (Bucurestiul are 285kmp in timp ce Perth-ul are 5836kmp). Motivul este simplu, aici foarte putina lume sta la bloc - practic doar prin zona centrala - in rest lumea sta la casa. Acest lucru aduce cu sine trei probleme - in primul rand ca sa ajungi de la A la B timpul calatoriei este maricel (pentru a traversa orasul faci peste doua ore cu mijloacele de transport in comun - poate chiar mai mult daca nu reusesti sa folosesti trenul si mergi doar cu autobuzul), in al doilea rand nu prea iti permiti sa traiesti in nord si sa lucrezi in sudul orasului de exemplu (faci peste o ora mergand cu masina pe autostrada - adica nu stai in trafic ca in Bucuresti si tot dureaza) si trei, nu exista magazine mici de cartier.
   Pentru noi, ca nou veniti, in special ultima treaba ne-a deranjat multicel. Daca stai in centru, atunci da, poti oricand sa cobori din bloc si gasesti aproape un magazin de unde sa iti iei o paine sau ceva maruntisuri de genul asta. Dar daca stai in suburbii, atunci nu exista astfel de magazine. Absolut deloc. Deci, pentru orice cumparaturi trebuie sa mergi la un shopping centre. Care de obicei nu este tocmai peste strada - ci la vreo 15-30 de minute cu autobuzul. Evident ca existand distanta asta nu iti convine sa te duci zilnic, asa ca atunci cand te duci tinzi sa ai multe de cumparat si deci, multe de carat acasa pe autobuz. Adaugand la acest hai sa zic disconfort faptul ca daca ai vreo problema un spital este la peste jumatate de ora de mers cu masina sau sa iesi si tu sa vezi orasul inseamna un mers de o ora cu autobuzul dus si inca una intors (care autobuze, in weekend vin o data pe ora si care, din cauza marimii orasului nici nu acopera toate zonele in acelasi mod in are o face RATB-ul in Bucuresti) descoperi rapid nevoia de a avea o masina.
   Asa am patit si noi... asa ca inca din primele zile de Australia am inceput sa ne gandim la o masina. Cum insa eram pe buget redus si nici nu stiam cand ne vom gasi servici, am stat si doar ne-am uitat, rugandu-ne de bunii nostrii vecini cand aveam cate o nevoie sau cand mergeau ei la shopping sa ne ia si pe noi. Acum insa, ca ne-am angajat, a venit timpul sa ne cumparam si o masina.
   Buun. Si s-a pus intrebarea - sa cumparam una la un 3-4000$ cu banii jos sau sa luam una la un 14-15000$ in rate? Facand un calcul am ajuns la concluzia ca o rata la masina aici este mai mult decat suportabila, mai ales tinand cont de faptul ca de castigat castig binisor si ca totusi 15000$ inseamna cam 30% din salariul mediu australian anual (cu alte cuvinte, comparand cu Romania, la un salariu mediu de 500 de Euro/luna care inseamna 500*12=6000Euro pe an - 30% din acesta inseamna 2000 Euro - deci un credit de 15000$ aici este echivalentul unuia de 2000Euro in Romania) am ajuns la concluzia ca se merita sa ne cautam o masina mai buna cu care sa avem cat mai putine probleme mai ales ca pe aici serviciile sunt foarte scumpe (ora de manopera la un service auto este in jurul valorii de 100$).
   Problema pentru noi era insa ca nu lucram decat de doua saptamani. Un mail la banca ne-a lamurit rapid - trebuie sa avem minim 3 luni lucrate daca vrem sa discutam cu ei despre orice tip de credit. Dar, la dealerii auto de pe aici se ofera finantare prin tot felul de agentii oarecum nebancare, asa ca am fost sfatuiti sa ne interesam. Cum insa nu stiam exact la care, ca sunt foarte multi, l-am luat si eu la rand pe cel mai proeminent dintre ei (adica singurul de care auzisem ca isi facea foarte multa reclama - John Hughes), m-am uitat pe site la el, am vazut ca avea o masina cum imi doream eu la Second Hand - mi se pusese pata inca din Romania pe Nissan Dualis (Qashqai i se zice in Europa - dar este foarte scump, trece de 20.000$ chiar si second hand) sau pe o Honda Accord (Accord Euro ii zice aici la modelul care este pe la noi - australienii au alt Accord care nu mi se pare la fel de frumos ca cel de la noi - asta se gasea in jurul a 15000$ cum ne propusesem noi) si am dat un telefon. Omul m-a tot vrajit ca sa vin acolo ca se rezolva cu finantarea. Masina - o Honda Accord Euro Luxury era aproape 17000$ - cam mult totusi si parca nu eram chiar asa de convins... mai cautand am reusit sa gasesc la alt dealer (unul aproape de noi, ca John Hughes e in sud si noi stam in nord) o Honda Accord Euro asa cum voiam la un pret mai mic - am dat rapid deci un telefon. Asta se intampla vinerea trecuta. La telefon i-am explicat omului problema mea, ca eu nu pot sa iau credit de la banca pentru ca nu lucrez decat de doua saptamani si omu mi-a zis, OK, zi-mi la ce companie lucrezi si ce salariu ai si pun eu o intrebare la baietii de la finantare cu care lucram noi. M-a sunat mai tarziu ca a vorbit si ca imi ofera finantare fara probleme chiar si fara avans la masina, deci sa ma duc sa o vad. Sambata dimineata m-am dus cu Stefan sa vad masina, o Honda Accord Euro neagra metalizat, full option - are pana si navigatie - care arata foarte bine atat la exterior cat si la interior. Am facut un test drive - motorul este de 2,4L DOHC pe benzina, cutie automata tip-tronic... ce sa mai, chiar mi-a placut mult, asa ca am semnat precontractul. Nu am putut sa iau masina acasa pe motivul ca fiind sambata, bancile sunt inchise si dealerul nu se poate duce cu actele mele la banca, asa ca ramane pe luni. De asemenea, omul mi-a zis ca masina are garantie 3 luni - asa e legea in Australia, daca vinzi ca dealer o masina cu peste 4000$ esti obligat ca 3 luni sa ii dai garantie, dar daca vreau pentru 2200$ ei imi pot oferi si o garantie pe 3 ani sau 200.000km. Tinand cont ca masina e totusi SH, am preferat sa iau si garantia asta, dar am mai negociat cu ei si mi-au redus pretul la 1800$. A ramas sa ma sune ei luni cand sunt actele gata si sa vin sa iau masina.
   Luni pe la pranz, suna telefonul, totul e gata, ma pot duce sa o iau. Asa ca am plecat mai repede de la munca (desi dealerul e relativ aproape, autobuzul ocoleste foarte mult incat de la munca pana acolo am facut cam o ora si 20 de minute, trecand si pe langa casa unde m-am intalnit si cu Simona - ea nu vazuse masina inca, ma lasase pe mine sa imi fac damblaua cu masina si ne-am dus la dealer. Acolo am semnat 4-5 acte (contractul de finantare, de vanzare cumparare, asigurarea si alte astfel de chestii) si gata, dupa o jumatate de ora aveam masina.
   Cred ca ce ne-a impresionat in tot acest proces al cumpararii masinii este lipsa birocratiei si usurinta in a obtine un credit. Ca acte mi s-a cerut doar un fluturas de la munca si o copie dupa pasaport si permisul de conducere, nimic altceva. Faptul ca poti de vineri pana luni sa iti cumperi o masina facand si credit mi s-a parut de-a dreptul fenomenal, in Romania imi crestea barba pana obtineam vreo finantare de la banca pentru o masina si semnam la acte de ma saturam. Intr-adevar, e altfel viata la canguri aici si parca pe zi ce trece descoperim ca tot sistemul este gandit pentru oameni si nu pentru a iti face viata amara ca in Romania.

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

The Land Down Under - Ceva nou

   Iar nu am mai scris de mult... problema e ca vin seara de la lucru, destul de obosit pentru ca merg si cu autobuzul pe care trebuie sa il schimb si nu prea mai am chef de calculator in general. Am descoperit ca autorul meu preferat Clive Cussler are aici o gramada de carti scoase fata de ce era in Romania si imi petrec timpul citind seara.
   Cu munca... merge bine. Lumea este relaxata, linistita, se munceste mult dar desi in teorie muncesc mai mult decat in RO munca in sine este mai usoara, deoarece o faci in timp util. Sigur ca exista termene la care trebuie sa predai lucrarile, dar ai mereu timp sa le faci fara sa te dai peste cap lucrand noaptea.
   In rest... simti foarte bine satisfactia de a trai bine. Salariul iti ajunge pentru orice, nu exista disconfortul din RO cand te duci in Carrefour sau Kaufland si nu stii cum sa cauti al mai ieftin produs. Desi nu pot spune ca arunc cu banii, exista o relaxare mentala in faptul ca stii intrand in Woolworths sau Coles (un fel de Kauflanduri de pe aici) ca iti permiti sa iti iei orice de pe acolo. Sigur ca nu o faci, dar confortul de a trai cu gandul asta te face sa fii foarte relaxat si sa simti altfel viata.
   Am dat luni de permis... fara succes din pacate. Treaba sta asa, permisul romanesc este valabil 3 luni aici. Cum noi am ajuns pe 13 sept., permisul nostru este valabil pana pe 13 decembrie. Asadar m-am inscris sa dau de permis aici. Examenul teoretic, dupa cum am mai spus, e o balarie, foarte usor, cel practic insa...
   Problema este, pe langa condusul pe partea cealalta, faptul ca aici exista niste reguli foarte stricte care in RO nu prea se aplicau. De exemplu, esti obligat ca de fiecare data cand pui frana in trafic, indiferent de motiv, poate opresti la un semafor sau in coloana, sa te uiti in oglinda retrovizoare, lucru cu care nu sunt obisnuit si pentru care m-a depunctat. Apoi, trebuie cam odata la 10 sec. sa te uiti in oglinda retrovizoare... lucru pentru care iar ma penalizat pentru ca nu sunt obisnuit. De asemenea, la fiecare schimbare de banda este obligatoriu sa intorci capul sa verifici unghiul mort al masinii, lucru pe care il mai faceam si in RO dar doar atunci cand nu ma puteam asigura bine din oglinzi. Aici e insa obligatoriu, chit ca ai oglinzi bune. Asa ca iar m-a mai depunctat... Un punct aici, unul pe acolo si gata, nu a vrut sa imi dea permisul, motivul fiind ca uitatul in oglinzi nu este "a doua natura a mea" si l-am citat pe mosul John cu care am dat testul. M-am reprogramat pe 20 noiembrie si sper ca atunci, avand si experienta dinainte si mai conducand masina lui Stefan sa pot sa trec.
   Fie vorba intre noi, exista doua probleme adevarate cu soferia pe aici... in primul rand volanul pe partea cealalta, lucru cu care trebuie sate obisnuiesti ca sa nu intrii din greseala pe la vreo intersectie pe sensul celalalt. De obicei, cand sunt masini pe strada nu e o problema, ca te tii dupa ei, cand esti singur este un pic mai greu si trebuie un pic de atentie. Si al doilea lucru ar fi ca atunci cand ajungi intr-o intersectie trebuie sa te asiguri mai intai din dreapta si apoi din stanga, invers fata de cum e in RO. Din reflex, intorci capul mai intai spre stanga... asta e cel mai greu de prins. Daca la mersul pe banda cealalta trebuie doar atentie la intersectii, asta cu asiguratul mai intai din dreapta e mai greu, cere exercitiu.
   In rest... e liniste in AU. Si e asa de bine... in RO, avand firma mea si mai ales fiind si angajat, alergam mult dupa seriviciul oficial, ajungand acasa dupa 8-9 seara de foarte multe ori. Aici insa, cand s-a terminat programul, nu te mai deranjeaza nimeni, chiar te poti relaxa. Este o cu totul alta atmosfera de care ma bucur din plin.
   Am intrat oarecum in rutina de zi cu zi a vietii australiene.... asa ca experienta mea de emigrant nou se cam incheie. Pot spune ca nu regret nici o secunda alegerea facuta, a fost cu adevarat un moment de inspiratie. Da, este un pas mare, este o decizie greu de luat, dar pentru viitorul nostru este cel mai bun lucru pe care l-am putut face. Ne simtim bine si avem un viitor in fata... simtim ca putem construi ceva. Este un alt sentiment pe care ne bucuram sa il fi descoperit aici. Viva Australia!

vineri, 2 noiembrie 2012

The Land Down Under - Status Update

   N-am mai scris de mult... motivul a fost simplu, incepand munca am intrat intr-un program in care nu prea mai am timp de calculator acasa. Ma trezesc la 7 dimineata, plec la munca si ajung acasa pe la 6 si ceva seara. Pana mananc, se face 7 si ceva, iar saptamana asta a fost mai speciala ca in fiecare seara am avut cate ceva de facut cu diferiti oameni si chiar nu am avut timp de net. Adevarul e ca viata aici in AU te cam tine departe de calculator, si personal, nu pot decat sa ma bucur.
   La munca merge bine, firma este una mare, foarte multi angajati (vreo 300). Atmosfera este foarte friendly, chiar imi place. Din pacate, am un laptop Mac, cu care nu am mai lucrat niciodata, asa ca adaptarea e un pic mai grea, dar se face. De asemenea, nici programele de calcul structural nu le cunosc, in tara lucram cu ETABS si Axis VM, aici se lucreaza cu RAPT si SpaceGass. Le-am prins pe amandoua, ca nu sunt complicate, dar evident ca am avut de tras nitel.
   Azi a fost casual day - de obicei ma duc la munca in camasa si pantaloni, fara cravata. Azi insa am fost intr-o camasa mai casual si blugi. De la 4 si jumatate... friday drinks. Au venit baietii cu niste six-pack-uri de bere si am baut o bere-doua cu toti colegii. Au venit si sefii... atmosfera destinsa, glume, rasete...
   Sa nu ma intelegeti gresit, se munceste la alt nivel fata de in RO. Ai 8 ore de munca in care chiar muncesti. Nu exista cafele de o ora sau pauza de tigari care se intind mai mult decat simplul tras de o tigara. Exista dead line-uri stricte si foarte multa munca peste program. Dar si atmosfera conteaza foate mult, iar atitudinea "no worries" a australienilor se vede si aici... se lucreaza mult dar cu calm si intelegere. Si de ce nu, se si petrece bine cand e vorba de petrecut.
   All in all... viata in AU are clar alta savoare decat in RO. Stiu, multi dintre voi veti zice ca atata timp cat ai bani si in RO e frumos. Si chiar este, pana la un punct insa. Si din pacate, acel punct il simti zilnic in traficul din oras, in poluare, in atitudinea oamenilor, a functionarilor publici, a colegilor de munca, a partenerilor de afaceri, a sistemului medical, a sistemului educational... mai e mult de munca pana cand se va atinge un nivel al civilizatiei care sa poata fi macar comparabil.
   De ce m-as putea plange? De trei chestii... in primul rand, mustele. Mama lor de muste ca multe sunt si enervante la culme. Al doilea, netul fix de acasa.... merge OK, dar nu se compara cu ce e in RO. Si al treilea... footy. Nu ma pricep, nu stiu echipele, vedetele, habar nu am si astia discuta meciurile pe la toate intalnirile si eu ma cam uit ca boul. In rest, imi place Australia. Sa traiasca!