luni, 11 februarie 2013

The Land Down Under - Money Money Money

Deoarece se pare ca acest blog are un oarecare succes in randul celor care doresc sa plece din scumpa noastra tarisoara, am decis sa scriu un mic articol in care sa vorbesc despre bani. De ce despre bani? Pentru ca primesc multe intrebari de la cititorii mei care in primul rand vor sa stie informatii de genul "daca eu in RO castig 1500E/luna, se merita sa plec in Australia? Voi trai acolo mai bine?"
Sigur, lasand la o parte diferenta evidenta de cultura, infrastructura si civilizatie dintre cele doua tari, am sa va detaliez un pic ce inseamna banii in Australia, cat inseamna un salariu si ce pot cumpara acesti bani, pentru a incerca sa ii lamuresc pe aceia dintre cititorii mei care doresc mai multe informati idespre acest subiect.
In primul rand pentru a va face o idee despre cam cat se castiga in Australia pe profesia dvs, intrati pe site-ul www.seek.com.au. Acesta este un site de joburi, cautati deci cateva joburi in domeniul dvs. de activitate si vedeti cam ce salarii se ofera.
In general, salariile oferite sunt pe an iar valorile exprimate sunt brute. Adica din ele trebuie platite taxele si impozitele. Super-ul, adica contributia la pensie, are valoarea de 9% din brut, in general pe joburile care spun pe langa salarii + benefits inseamna ca aceasta contributie este platita separat si nu intra in oferta salariala.
Sa luam un exemplu. Sa zicem ca veti castiga 100.000$/an, un salariu bun pentru un job relativ mediu spre high - adica senior. In Australia, incepatorii sunt Junior - deci Junior Civil Engineer de exemplu sau Junior Developer. Urmeaza ierarhic postul fara nici un titlu, adica Civil Engineer sau Developer in exemplul nostru - aici se cer cam sub 5 ani de experienta. Cand se trece de 5 ani de experienta, se trece la nivel de Senior - deci Senior Civil Engineer sau Senior Developer. Mai sus de Senior este Lead sau Head (astia mai difera de la firma la firma) sau Principal - deci Lead Civil Engineer sau Principal Developer. 
100.000$.an ar fi un salariu OK pentru un nivel de senior, cum analizam aici in principiu oamenii care vin cu viza de munca, sigur veti avea aproape de 4-5 ani de experienta, asa ca veti putea spera cam la nivelul asta de salarizare. 
Sa continuam deci. Presupunand ca pensia nu intra in acest calcul, din 100.000$ trebuie platita suma de 1,5% contributie la sistemul medical - Medicare si impozitul pe venit. Impozitul pe venit este in Australia progresiv - cu cat castigi mai mult cu atat platesti mai multi bani. Sumele exacte sunt dupa cum urmeaza:

Taxable income
Tax on this income
0 - $18,200
Nil
$18,201 - $37,000
19c for each $1 over $18,200
$37,001 - $80,000
$3,572 plus 32.5c for each $1 over $37,000
$80,001 - $180,000
$17,547 plus 37c for each $1 over $80,000
$180,001 and over
$54,547 plus 45c for each $1 over $180,000

Sa va explic un pic. Daca castigati sub 18200$ pe an, nu platiti impozit pe venit. Daca castigati intre 18201$ si 37000$, atunci platiti astfel, pe primii 18200$ nu se platesc impozit, pe diferenta se plateste 19%, adica 19 centi din fiecare dolar peste 18201$. Si tot asa. La un salariu deci de 100.000/an, impozitul ar fi 17547$ + 37 de centi pentru fiecare dolar peste 80.001$, deci 17547$ + 0,37x(100000-80001) = 24946.63$. Acesta este impozitul pe venit aferent sumei de 100.000$, deci din aceasta suma veti incasa in mana 75053.37$, cam trei sferturi deci. Impartita la 12 luni, inseamna 6254,45$/ luna. De obicei salariile in Australia sunt platite la saptamana sau doua saptamani, dar o sa facem calculul pe luna ca sa sune mai "romanesc".
Bun, aveti deci 6250$/luna, scadem Medicare (asigurari medicale) 1,5%, ce inseamna inca aproape 100$/luna si ramanem cu 6150$/luna cash. Din astia trebuie sa platim o casa si sa traim. Sa detaliem deci.
O chirie in Perth este undeva in jurul valorii de 1600$/luna pentru o casa normala. Depinde mult de zona si de confort, dar sa luam un pret mediu pentru ca nu o sa sarim abia veniti din avion intr-un cartier de lux. Gazul vine cam odata la 2 luni si este undeva in jurul a 180$, deci 90$/luna. Curentul vine odata la trei luni, si el e tot vreo 180$, deci 60$/luna. Ramanem deci cu 4400$/luna si avem casa oarecum aranjata. Urmeaza masina. Daca o cumparati cu banii jos, bravo, daca nu, platiti rate. Cum definitia unei masini OK tinde sa difere de la om la om, am sa va propun urmatorul scenariu, o masina luata cu un credit de undeva la 15000$ pe cinci ani, rata iese cam de 400$/luna. De ce asa, pentru ca pe aici se situeaza ca pret masinile obisnuite si din RO, o Skoda Octavia de exemplu este 14000EURO, deci un 18000$, ca o masina relativ medie. Deci 400$/luna rata la masina, mai e asigurarea CASCO, ca na, aveti rata si va obliga banca, inseamna inca vreo 80$/luna. in total, 480$, sa zicem 500$ ca sa fie mai usor de calculat, ramanem deci cu 4400-500=3900$. Benzina - cam doua plinuri pe luna ca distantele sunt mari in Australia + ceva plimbari prin afara orasului ca avem o tara noua de descoperit sa zicem deci 3 plinuri/luna. Benzina este cam 1,5$/litru, un rezervor de 60 de liti costa deci 90$. Trei plinuri vor face 270$, am ramas deci cu 3630$.
Mancarea costa undeva pe la 200$/saptamana luand de toate pentru doua persoane. Deci un 900$/luna, ca o luna nu are fix 4 saptamani. Scadem si pe astia, ramanem deci cu un 2730$/luna. O iesire in oras pentru doua persoane inseamna o medie de 50$ cheltuiti, sa punem doua pe saptamana, ca in special in weekend va veti plimba ca aveti ce vedea, inseamna vreo 400$/luna. Am mai ramas cu un 2330$/luna,
Shopping-ul e un exercitiu scump. O camasa e peste 50$, un tricou gasesti intre 10-20$. Sa zicem un 600$/luna buget de shopping, sunt multicele de cuparat si nu ma refer doar la haine, ci tot felul de prostioare. Ramanem cu 1730$/luna. 
Va veti face asigurare medicala privata - pentru doua persoane undeva la 200$/ luna - am ramas deci cu 1530$/luna. Si sigur vom avea abonament de internet acasa - fara TV sa zicem, deci un 80$ pe luna - un abonament mai scumpicel asa ca tanjim dupa netul nostru romanesc. Am ramas cu 1450$/luna. Mai avem de platit telefoanele mobile - la abonament sa zicem de 60$ + costul telefonului 10$/luna inseamna 70$/luna - pentru doua persoane deci 140$/luna inseamna ca mai raman 1310$/luna.
Si in mare cam aici se opreste calculul. Acum in functie de ce salarii credeti ca puteti obtine, incercati si voi sa va faceti un calcul comparativ si vedeti daca iesiti in plus sau in minus fata de acest lucru. Am pus multi bani in cheltuieli, lucru pe care poate un emigrant nou venit sigur nu ar face, insa am vrut sa va dau o privire mai generala despre costul vietii aici traind normal, nu pe buget redus. Exista de asemenea si multe metode de a mai scutii banii dati pe taxe sau alte astfel de lucruri, dar tin de tipul meseriei dvs si nu au fost incluse aici. Calculul este unul simplist pentru a va face o idee.
A, inca ceva, calculul a fost bazat pe doar un singur salariu. Daca veniti cu familia si veti avea cel putin doua salarii, atunci evident puteti imparti cheltuielile intre cele doua persoane. 
Parerea mea este ca daca nu exista o diferenta mare intre ce bani veti reusi sa puneti deoparte aici si ce reusiti acum in RO, tot se merita sa veniti pentru ca aveti parte de un sistem care desi nu este perfect, este net superior din multe puncte de vedere decat cel din RO. Practic, pe aceeasi bani veti avea acces la sisteme de educatie, sanatate si sociale mai bune decat cele din RO. Plus descoperirea unei tari noi si a unei lumi cu totul noi care va poate aduce multe satisfactii.
Cum stiu insa ca majoritatea romanilor nu reusesc sa puna mare lucru deoparte luna de luna - consider ca pentru acestia Australia poate oferi mult mai multe sanse de succes decat o poate face in acest moment Romania. 
Stiu ca multi dintre voi ar vrea poate sfaturi mai practice care sa ii ajute sa ia aceasta decizie. Din pacate, experienta mea in emigrare nu ofera toate raspunsurile pe care multi dintre voi vi le-ati dori. Nu pot decat sa va sfatuiesc din nou sa va faceti mai intai cont pe forumul emigrare.info si sa cautati informatiile de baza pentru ceea ce va intereseaza, iar in cazul in care pentru meseria voastra lucrurile sunt complicate sa cereti sfatul unui agent de emigrare acreditat MARA. Stiu ca sunt multe site-uri care se ocupa de acest domeniu, cereti-le insa sa va arate acreditarea MARA inainde de a le plati orice sume de bani, deoarece procesul de emigrare costa multi bani si e pacat sa fie aruncati pe fereastra. 
Va urez mult succes!

15 comentarii:

  1. Adrian,
    Foarte buna informatia, multumesc. Am inteles ca, in cazul in care ai mai mult de trei copii, ai si unle reduceri la chirie si taxe. E adevarat?

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite asta nu stiu, ca nu m-a interesat. Reduceri de taxe se pot obtine pe mai multe criterii, acum exact despre ce zici tu nu stiu sa-ti spun, stiu insa ca noi ca proaspati rezidenti suntem un pic defavorizati la obtinerea a ajutoarelor de stat (inclusiv somaj) pentru ca nu am cotizat deloc la sistem pana acum. La scutiri de taxe nu vad de ce am fi defavorizati, insa nu stiu ce sa iti spun despre treaba cu copii, chiar nu m-am interesat.

      Ștergere
  2. Liviu: din cate stiu eu rezidentii au intradevar beneficii, iar aceste beneficii sunt in functie de cat de mare e familia si veniturile obtinute pe familie. Din pacate Rent Assistance nu se poate calcula printr-o metoda ci o fac strict in sistemul lor atunci cand te duci la ei si te inscrii pt Family Tax Benefits (un fel de alocatie pt copii). Am scris pe emigrare.info ceva despre asta http://www.emigrare.info/forums/viewtopic.php?f=2&t=4183 dar e cum am inteles eu, deci nu stiu nici cat de corect este.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Adrian,

    M-am gandit ca acest post ar fi foarte util si altora si l-am repostat aici:
    http://emigrareaustralia.info/despre-australia/land-down-under-money-money-money

    Daca vrei sa-l scot sa-mi spui si se rezolva imediat.

    P.S. Am dat sursa si am rugat cititorii sa nu te asalteze cu intrebari despre emigrare.

    p.p.s cum sunteti cu incendiile pe acolo ? Prin Victoria pe aici a fost destul de nasol anul asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut!

    Nici o problema, pune-l pe unde crezi ca poate face un bine cuiva.

    Sunt cateva incendii si pe aici, e unul mai ales cat de cat in oras care tot blocheaza autostrada Tonkin si provoaca probleme maricele in trafic. Mai sunt si prin nordul orasului cateva, cica sunt flacari de 10m inaltime. Ce sa mai... e urat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut Adrian,
    numele meu este razvan(33ani) sunt din brasov si impreuna cu sotia mea(27 ani) si fetita noastra (8 luni) am inceput sa luam in serios ideea de a emigra in australia. acum eu tot incerc sa adun cat mai multe pareri si informatii legate de australia, de viata in australia, e cat d eusor sau greu este sa reusesti acolo, mai ales ca avem si responsabilitatea unui copil mic pentru care trebuie sa ii asiguram tot ce are nevoie inca de la inceput.
    vroiam sa te intreb mai multe dar ma gandeam ca poate imi poti da o adresa de mail ca sa nu bombardez blog-ul cu intrebarile si problemele mele :)
    mersi mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adresa mea de mail din pacate a fost atacata de diferiti binevoitori asa ca incerc sa nu o mai fac publica. Scrie ce te intereseaza intr-un comment si o sa iti raspund aici, astfel poate si altii care au aceleasi intrebari ca tine pot sa vada raspunsurile. Succes!

      Ștergere
  6. buna. spuneati dvs sau altcineva, intr-o alta postare(nu o mai gasesc acum , ca sa comentez acolo) ca cu 2 salarii se traieste decent pana apar copii...
    sotul e inginer hidraulician, lucreaza. eu sunt ultimul an UTCB, inginer constructor... dar avem o fetita de 3 ani. m-am interesat de mult in legatura cu plecarea in aussie land, costuri, joburi, sistemul medical, educatia fetitei etc etc. asteptam sa imi iau diploma si sa aplicam pentru viza.
    credeti ca e o idee proasta sa luam si fetita odata cu noi, stiind ca o sa ne fie foarte foarte greu la inceput? sa o las acasa un timp? chiar nu stiu. sotul are deja experienta insa eu am doar cateva luni de practica ca experienta...
    irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Asta as putea spune ca depinde mai mult de fiecare, daca puteti pleca fara copil sau nu. Cat timp veti sta acasa, copilul nu va va costa mare lucru, gradinita nu e obligatorie, dar pe masura ce se apropie scoala ar trebui dat, de la 5 ani incolo am impresia ca e obligatorie. Odata ce unul din voi isi gaseste job,celalalt mai sta cu copilul acasa pana isi gaseste si el, apoi copilul la gradinita sau scoala si voi la munca.

      Poate ca problema s-ar putea pune daca sa plece sotul singur, el ar putea sa stea prin chirii mai ieftine, eventual chiar sa faca share cu altii la chirie pana isi gaseste un job si apoi sa veniti voi. Pentru tine insa trebuie sa te orientezi cu atentie, fara experienta o sa iti gasesti greu job in domeniu. Melbourne sau Sydney v-as recomanda, macar acolo piata de constructii mai functioneaza.

      Daca va mai pot ajuta si cu alte informatii, nu ezitati sa imi scrieti. Mult succes!

      Ștergere
  7. multumesc pt raspuns. am luat in calcul si plecarea sotului si apoi noi. nu as vrea sa mergem separati dar asta e. eu termin fils, constructii in limba engleza, sper sa reprezinte un avantaj. amandoi avem 24 de ani.experienta mea ar putea fii vara trecuta, 3 luni de practica, plus vara care urmeaza, plus lucrezi ca inginer structurist metal part time. o sa mai stam un an, daca e nevoie, sa lucrez aici, sa acumulez experienta. deci fetita o sa aiba 5 ani, stiu ca e obligatoriu sa o dau la scoala.
    si noi ne-am gandit la Melbourne sau Sydney.
    aveti idee cat ar dura sa primesc? am inteles ca ar putea dura si un an. nu am amplicat inca deoarece nu am terminat studiile.
    irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunteti convinsi ca faceti punctajul? Din experienta mea ai nevoie de punctele de la experienta in munca pentru a face punctajul. Sau va bazati pe 8 la IELTS?

      Ca idee insa o sa va fie foarte greu pe aici fara experienta in munca, si salariile sunt mai mici, cam 50-60k pe an.

      Ștergere
  8. pai eu asa am calculat, pt mine
    varsta-30
    IELTS-20 (sa iei un 6 e super easy, imi scapa ceva?)
    ocupatia nominalizata-60 (civil engineering)
    ocupatia nominalizata se afla pe lista ocupatiilor aflate in cerere pe piata fortei de munca din Australia, fara oferta de munca -15
    experienta - punctez 0.
    rezulta 125. nu e suficient? s-a mai schimbat intre time? mentionez ca am luat punctajul de pe emigrare.info.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm... Cred ca ceva nu e corect. Ce descrii tu e un sistem vechi de vreo 5-6 ani, nu seamana nici macar cu ce am facut eu. Ai nevoie de 60 de puncte, pentru varsta sub 25 de ani se dau 25 de puncte, trebuie sa treci de 25 de ani ca sa obtii 30 de puncte. Pentru IELTS cu 6 nu se dau puncte, trebuie sa iei minim 7 la toate disciplinele ca sa iei 10 puncte, 8 pe linie ca sa iei 20 de puncte. De asemenea, cred ca iti trebuie minim un an de experienta in munca pentru a putea echivala meseria, cauta pe site la Engineers Australia, vezi ce cerinte au.
      Punctajul exact il gasesti aici:
      https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/189- daca dai click pe How the point system works parca vezi exact. Citeste cu atentie pagina aia precum si a doua pagina a blogului meu in care povestesc in ce consta emigrarea si daca mai ai intrebari scrie-mi pe adresa de mail adriancostoiu@gmail.com. Succes!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere