marți, 8 ianuarie 2013

The Land Down Under - 2013


    Iata ca a venit timpul primului post si de pe anul acesta. Un an pe care il incepem departe de Romania, dar plini de sperante catre mai bine.
   Am avut cateva zile libere de sarbatorile astea si le-am folosit din plin, mai ales ca de Craciun si Revelion au fost peste 40 de grade. Am fost zilnic la plaja, apa a fost superba, mai bate si vantul pe malul oceanului asa ca e cu adevarat racoros. Fata de Marea Neagra, diferenta majora in afara de colorit si mizerie este faptul ca sunt mult mai puternici curentii. Chiar si la mal, valurile desi nu sunt neaparat mai mari in inaltime decat cele din Marea Neagra, au mult mai multa forta, te trag catre larg sau imping catre mal in functie de situatie cu o forta mult mai mare. De asemenea, aici se simte mai mult efectul fluxului si al refluxului, daca ti-ai pus cearsaful langa apa e posibil ca intr-o ora doua sa vina apa peste el. In rest e foarte bine, apa e calda si placuta, numai buna de baie.
    Se practica multe sporturi de apa. Surfing-ul e la putere, la fel si Kite-surfing-ul, un fel de surfing dar surferii sunt legati de o parasuta pe care o folosesc pe post de zmeu (kite), o inalta si vantul ii trage cu putere prin apa, astfel atunci cand se urca pe cate un val ii vezi cum se desprind de apa si zboara o bucata, apoi aterizeaza iar pe apa si o iau de la capat.
   Cu sporturile astea de apa nu prea le am nefiind un inotator asa de bun, dar incerc sa invat. Mi-am cumparat in prima instanta ochelari de inot, ca sa pot tine ochii deschisi sub apa. Ii folosesc la bazin mai mult, apa aia cu clor ma cam irita la ochi. Vreau insa sa imi cumpar si ochelari de snorkelling, adica cu tot cu masca si tub de respiratie ca sa poti sta pe apa cu capul in jos uitandu-te dupa pesti si alte astfel de creaturi, apa e atat de limpede pe unele plaje incat poti sa vezi linistit fundul. Singurul lucru pe care l-am incercat a fost plimbarea cu skijetul, avem aici niste prieteni care au asa ceva si ne-au lasat si pe noi sa ne dam o tura chiar ieri. Ce e drept iti trebuie permis, iar politia pe apa este prezenta (au niste barci cu motoare puternice si niste dungi verzi pe ele), dar si coasta e mare asa ca in zona noastra au trecut rapid si nu au stat, deci ne-am putut plimba mai fara frica chiar daca nu aveam permis.

   Sotia se simte si ea in general bine, desi inca mai simte dorul familiei. Ea are si o familie mai numeroasa decat a mea, si mai ales de sarbatorile astea i-a fost un pic greu. Au trecut insa si astea, si cel putin pana acum nu prea se plange de calitatea vietii, mai mult de faptul ca sta inca acasa, neavand servici. Va incepe insa din februarie cursurile la TAFE si o sa inceapa sa iasa din casa zilnic ceea ce sper sa ii umple zilele altfel pentru ca pana acum se cam plictisea pe acasa, mai ales de cand eu am inceput sa lucrez. A avut si ea noroc de oamenii de aici, are cateva prietene cu care mai iese in oras astfel incat nu sta toata ziua acasa, ca altfel s-ar fi plictisit de mult.
   Descoperim totusi pe zi ce trece ca viata aici are o savoare care din Romania cam lipsea. Si nu ma refer doar la petrecutul timpului liber, ci mai ales la conditiile de trai. Ne place faptul ca ne putem face planuri pentru viitor bazate totusi pe niste venituri constante si pe o siguranta a zilei de maine pe care in Romania nu o gaseam. Pe plan profesional de asemenea gasim ca avem unde creste, in Romania ajunsesem la un oarecare grad de plafonare, nu prea mai aveam unde creste sau ce sa fac mai mult decat faceam deja. Luatul de la zero aici are si dezavantaje, dar si avantaje, te motiveaza mai bine. Parca tragi altfel de tine si muncesti cu alt spor. Este un alt sentiment, nici nu stiu exact cum sa il descriu in cuvinte.
    Stiu ca multi dintre voi, dragi cititori, ati ajuns aici cautand informatii despre plecarea din Romania catre Australia si doriti sa ajungeti aici cat mai bine informati. As vrea totusi sa va atrag atentia asupra unui lucru, noi am avut mult noroc, in special prin oamenii pe care i-am intalnit aici si care ne-au ajutat foarte mult. Nu stiu daca si voi o sa aveti un asemenea noroc, oamenii nu sunt mereu la fel de buni. Cum pentru noi romanii emigrarea este si o problema mare de bani, v-as sfatui sa fiti realisti si sa va intocmiti un buget care sa va permita sa stati un minim de 3-4 luni fara servici. Se intra greu in piata muncii fara cunostinte.
    Am tot fost intrebat de sume de bani, cat costa, cu cat am plecat la noi si asa mai departe. Cat costa emigrarea am scris si la inceputul acestui blog, am dat chiar sume exacte, dar daca vreti un scurt rezumat, atunci asteptati-va sa cheltuiti undeva la un minim de 270 de milioane, asta cu tot cu bilete de avion. Cu cati bani sa veniti aici… ei bine, cu cat mai multi cred ca e raspunsul. Noi am avut relativ putini bani, insa am avut si norocul gasirii unei locuinte inainte de a ajunge prin prietenii de aici si astfel nu am cheltuit prea multi bani prin hoteluri sau moteluri. In aceste conditii, cei 6000$ cu care am plecat ne-au ajuns cam o luna si jumatate. Am avut insa noroc si in gasirea unui job relativ rapid, altfel era mai rau si pentru noi. V-as sfatui cu mana pe inima sa nu va incumetati la drum daca nu cunoasteti pe nimeni unde va duceti si nu aveti un minim de 10000$, s-ar putea sa fiu eu mai pesimist, dar incercati sa fiti realisti, desi meseria pe care veniti poate se cauta, accesul in piata este greoi fara experienta australiana.
    Acestea fiind zise, va urez un an nou cat mai bun si un sincer La multi ani Ionilor si Ioanelor care s-au sarbatorit ieri! Let’s make this year a great one!

2 comentarii:

  1. Ehe, La multi ani si multe impliniri in noul an.
    Si te rog, pastreaza oceanul cald inca o saptamana, pana ajung si eu :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Stai linistit ca la caldurile astea inca 2-3 luni oceanul o sa fie numai bun de balaceala!

    RăspundețiȘtergere