miercuri, 5 decembrie 2012

The Land Down Under - Coming to Australia

   Primesc pe zi ce trece din ce in ce mai multe cereri de informatii despre cum este viata aici, despre cum se ajunge si mai ales daca se merita. Am sa incerc prin acest post sa raspund la o mica parte din ele.
   1. Cum este viata aici. In mare, ca si in Romania. Te duci la munca 8 ore pe zi 5 zile pe saptamana. In restul timpului, faci ce vrei. Ai plajele la dispozitie, mai ales acum ca a venit vara, ai shopping centre-urile daca simti portofelul prea greu, ai cinema-uri, concerte, teatre... practic cam aceleasi lucruri pe care le ai si in Romania, poate mai putin oceanul si lucrurile legate de el - gen pescuitul, scuba-diving-ul sau datul cu barca. Diferenta mare fata de Romania este atmosfera in care le faci pe toate... in trafic, desi exista aglomeratie, totusi se circula, semafoarele sunt cat de cat sincronizate, lumea sta linistita in coloana, nu exista bizoni care sa se bage aiurea. De asemenea, se merge cu viteza legala, rar vezi pe cate unul care o ia razna. Nu se claxoneaza, nu sunt probleme, nu exista stres. Apoi, pe unde ai interactiune cu oameni, fie ea la casele de bilete de la diferite evenimente fie cu autoritatile, experienta este in general una placuta. Oamenii sunt foarte politicosi si zambareti, nu exista fetele acre de pe la ghiseele noastre. Sistemul este astfel gandit incat sa te si ajute, asa ca majoritatea problemelor le poti rezolva chiar prin posta, fara a ajunge pe la ghiseele functionarilor publici.

    Despre sistemul de sanatate si cel educational, nu mai amintesc, diferenta fata de ce e la noi e ca de la cer la pamant atat in cazul dotarilor cat si al costurilor - toate serviciile sunt foarte scumpe, dar cu o asigurare mai ales pentru cel medical se rezolva.
    Daca merita? Nu stiu daca merita sa pui o astfel de intrebare... sigur ca da, fara nici un dubiu. De ce sa stai langa niste servicii proaste cand poti sa ai ceva mult mai bun? De ce sa iti cresti copilul intr-un sistem prost cand poti alege sa mergi catre unul mai bun? De ce sa stai cu frica in san ca daca te apuca Doamne fereste vreo tampenie medicala o sa ajungi in niste spitale in care daca nu dai spaga nu se uita nici dracu la tine si pe deasupra trebuie sa mai vii si de acasa cu o tona de medicamente ca ei nu au?
    Daca chiar te gandesti serios sa parasesti Romania, atunci da, ia Australia in considerare, nu se compara in nici un caz cu Romania.
    2. Cum se ajunge aici.  Despre sistemul de emigrare am scris la inceputul blogului, nu trebuie decat sa il cititi pe tot incepand cu articolele din aprilie. Inteleg ca multi dintre voi ati dori ca cineva sa va spuna exact cum se face in situatia voastra, pentru asta insa eu nu va pot sfatui decat sa luati contact cu un agent autorizat MARA care sa va ajute cu dosarul. Nu sunt un astfel de agent si eu nu va pot spune decat ceea ce am experimentat eu, lucru care poate sa nu se aplice in cazul vostru, mai ales daca tipul de viza pe care veniti nu este acelasi.
    Intrati de asemenea pe forumul emigrare.info, este cea mai buna sursa de informatii pentru noi romanii, faceti-va cont, folositi butonul de search si daca nu gasiti ce va intereseaza puneti o intrebare, lumea este foarte saritoare si in 99% din cazuri o sa gasiti un raspuns corect la intrebarea dvs.
    3. Se merita sa emigrezi aici? La aceasta intrebare este cel mai greu de raspuns, pentru ca fiecare are o alta legatura cu Romania si lasa in urma alte lucruri decat am lasat eu. Pentru mine insa, pot spune ca da, se merita. Singurul lucru pe care il regret ca l-am lasat in spate este familia, in rest cam tot ce am gasit aici este comparabil sau mult mai bun decat ce aveam in Romania, asa ca per total da, merita. Merita atat pentru mine si cariera mea, pentru sotia mea si viitorul ei cat si pentru copii pe care o sa ii avem si pentru viitorul lor. Pentru siguranta noastra de zi cu zi si pentru bucuria vietii pe care o redescoperim traind aici, noi putem spune cu mana pe inima ca da, se merita. Daca se merita si pentru voi? Asta numai voi puteti sti, ce va putem spune noi este ca rau nu o sa va fie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu