luni, 18 iunie 2012

Pasul 3 - aplicatia de viza

Buuun.... am ajuns pe 17 mai sa am sponsorizarea de la guvernul Australiei de Vest (WA). Pe 19 mai, adica doua zile mai tarziu, seara dupa servici, m-am apucat sa fac aplicatia de viza. Aceasta se face online, pe site-ul Departamentului de Cetatenie si Immigrare (Department of Immigration And Citizenship - DIAC). Aici odata inceputa aplicatia, completezi formulare electronice cu datele tale personale. Lucrurile nu sunt prea complicate. Dupa cum am mai zis, completezi pentru tine ca aplicant principal si pentru sotie ca aplicant secundar. La sfarsitul formularelor online vine treaba cu plata - e acelasi sistem ca la orice magazin online de plata cu cardul. Aici au fost niste mici probleme, in sensul ca pe cardul pe care il am eu, pentru protectie impotriva furtului, banca a pus o limita de 50 de milioane (5000RON) pe tranzactie. Cum viza costa 2960$ AUD, adica aproximativ 104 milioane (10400RON), a fost nevoie sa ma adresez bancii cu o cerere sa renunte la acea limita impusa pentru siguranta mea in cazul in care pierd sau imi este furat cardul. Din cauza asta a aparut si intarzierea dintre 17 mai cand am primit sponsorizarea si 19 mai cand am depus de viza.
OK, odata aplicatia facuta si platita, primesti in cateva ore un mail automat in care ti se spune ce acte trebuie sa uploadezi. Tot pe site la DIAC exista o sectiune unde intrii cu ajutorul datelor personale (iti fac ei un fel de cont la care iti pui si o parola) si unde ai un spatiu la ei pe server sa urci fisiere - adica actele scanate, in format PDF sau JPEG. Mare atentie aici, fiecare fisier nu are voie sa treaca de 500kb parca. Si incepi sa urci la acte: copii dupa pasaport, copii dupa certificate de nastere, diploma, scrisori de recomandare, fotografii tip pasaport si asa mai departe. Printre ele este si un formular (FORM 80 se cheama), care trebuie completat atat de tine ca aplicat principal cat si de sotie ca aplicant secundar (practic faci doua formulare d-astea) si in care te itnreaba si detalii despre parinti, frati si surori, plus o gramada de detalii despre tine (inclusiv cum stai cu armata - ai facut sau nu) si asa mai departe. Lung formularul, peste 15 pagini, dar na... il completezi pe calculator, printezi, semnezi, scanezi si uploadezi pe site la ei acolo.
Odata terminata partea cu uploadatul actelor, nu iti ramane decat sa astepti sa fii contactat de catre ei. Cu tot cu urcatul actelor pe care le aveam deja scanate in calculator, toata aplicatia a durat vreo 3 ore si jumatate. Toate actele se pun atat in original scanat color cat si in traducere legalizata pentru actele care nu sunt bilingve. Apoi... Doamne ajuta... in fiecare dimineata deschizi mailul cu speranta ca te-au contactat... asteptarea e groaznica.
La noi nu a durat prea mult, am facut aplicatia pe data de 19, (de fapt pe 18 mai, vineri seara, dar cu fusul orar ei au inregistrat-o ca fiind pusa sambata dimineata, deci pe 19 mai) si pe 28 mai, la 9 zile distanta, a venit mailul de la CO (Case Officer) - Team 6 la centrul de procesare a vizelor din Adelaide.

2 comentarii:

  1. Salut, foarte utile aceste detalii. In curand o sa ajung si eu la faza DIAC, dar credeam ca intai faci o "Expression Of Interest", inainte sa poti sa depui si actele la DIAC. Adica sa te invite ei pentru a aplica, si abia in momentul ala sa faci plata si upload-ul de documente.

    Gresesc undeva sau in 2011-2012 nu era cu EOI?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. In 2011-2012 nu era cu EOI. EOI-ul a fost introdus de la 1 iulie 2012 incolo. Acum intr-adevar, mai intai faci EOI si apoi primesti invitatia de a emigra si incepi sa depui acte la ei pe site. Succes!

    RăspundețiȘtergere