marți, 3 aprilie 2012

Emigrarea - in ce consta

   Pentru a tine mai bine si eu poate minte, dar si pentru oricine ar citi acest blog, am sa descriu acum un pic ce insemna emigrarea in Australia din punct de vedere al actelor si cam ce costuri presupune.
   Primul lucru care trebuie inteles este ca sistemul de emigrare in Australia se schimba in fiecare an la 1 iulie. Sigur, modificarile pot fi mai complexe sau doar de suprafata, in functie de nevoile Australiei. Eu o sa descriu mai jos sistemul din perioada 2011 - 2012.
   In primul rand, este important sa se inteleaga ca pentru a emigra cu viza de rezidenta permanenta, Australia accepta emigranti care indeplinesc anumite caracteristici, cea mai importanta dintre acestea fiind meseria. Cu alte cuvinte, Australia accepta doar emigranti care au anumite meserii. Aceste meserii sunt trecute pe o lista, se cheama SOL (Skilled Occupation List). Daca meseria pe care o ai se afla pe aceasta lista de meserii, atunci ai o sansa buna  de a ajunge acolo. Urmeaza apoi criteriul varstei. Daca ai peste 50 de ani, nu ai voie sa aplici. Sub 50 de ani, in functie de varsta, se aplica un punctaj. Cele mai multe puncte le obtii daca ai varsta intre 25 si 32 de ani inclusiv - adica 30 de puncte. Pentru a avea acces la vize, ai nevoie de minim 65 de puncte. Pentru a realiza diferenta de puncte, este necesar sa iti echivalezi meseria (15 puncte pentru o diploma de facultate - 20 daca ai si doctorat), sa dai un test de limba IELTS - 10 puncte daca ai peste 7 la toate probele IELTS-ului sau 20 de puncte daca ai peste 8, sa ai experienta in munca - 5 puncte pentru trei ani, 10 puncte pentru 5 ani si 15 puncte pentru 8 ani sau mai mult. Se mai pot acorda puncte daca ai studiat in Australia sau daca ai mai lucrat pe acolo (poate prin alte tipuri de viza).
  In cazul nostru, 30 de puncte de la varsta cu 10 puncte de la IELTS, 15 puncte pentru diploma de facultate si 10 puncte pentru vechimea in munca si avem 65 in total, adica exact cat ne trebuie pentru a pleca.
  Inca un lucru important de inteles despre sistemul de emigrare in Australia. In procesul de obtinere a vizei, ideea pe care se merge este urmatoarea: emigreaza o singura persoana, lui i se face punctajul pe care l-am descris mai sus. In cazul in care doreste, pe aplicatia sa poate sa adauge si alte persoane. Persoanele trebuie sa fie rude de gradul intai (exclus parinti) - este vorba in principal de sotie si copii - sau chiar si iubita/iubitul. In cazul in care persoana adaugata pe aplicatie este iubita/iubit,  relatia trebuie demonstrata ca este una de lunga durata. Aici se iau declaratii de pe la prieteni, poze, dovezi ca locuiti impreuna, chestii de genul acesta. In cazul in care, persoana adaugata pe aplicatie are si ea o meserie care este pe lista SOL si o are si echivalata, atunci puteti primi inca 5 puncte pentru emigrare.
   Cam acestea ar fi datele principale. Ca o scurta recapitulare, pasii ar fi urmatorii pentru aplicantul principal:
   - un test IELTS - este primul pas
   - echivalarea diplomei - aici in functie de fiecare meserie, exista cate o autoritate australiana care face echivalarea, am sa dau detalii in postul urmator.
   - depunerea aplicatiei pentru viza la DIAC (Department of Immigration And Citizenship).
   - primirea vizei, micii si berea nu sunt inclusi.
   Astea sunt datele principale. Pentru mai multe detalii vizitati site-ul DIAC sau cautati pe GOOGLE Booklet 6, este un fel de carticica a emigrantului, care explica toate punctajele pe care le-am dat si eu mai sus si are o multime de informatii utile.
   Din punct de vedere al costurilor - treaba sta dupa cum urmeaza:
   - un test IELTS - 710 RON - http://www.britishcouncil.org/ro/romania-examene-de-limba-engleza-ielts.htm
   - traducere si legalizare acte - intre 300-500 de lei, in functie de cate acte aveti si cat de scump este traducatorul/notarul
   - echivalarea meseriei - aici depinde de ce meserie aveti, pentru ingineri, la Engineers Australia costa 550$. Atentie, sunt dolari australieni.
   - pentru echivalare trebuie trimis un plic cu acte cu un curier international - puteti trimite si prin posta, dar nu recomand - ajunge in 4-5 zile si costa undeva intre 250RON si 500 RON in functie de curier - mai ieftin la unii, mai scump la altii.
   - aplicatie DIAC - 2960$ - din nou, dolari Australieni.
   Pentru a face cel mai usor platile, aveti nevoie de un card VISA sau MASTERCARD autorizat pentru plati pe internet (atentie ca la unele banci trebuie facuta o cerere speciala).
   Tot ce am spus mai sus este de actualitate pentru viza 175 - sau 189 pe noul sistem. Asta este cea mai buna viza, drept de munca pe tot teritoriul Australiei si de rezidenta permanenta. Dureaza cam 9 luni - un an de cand faceti aplicatia la DIAC pana cand veti primi un ofiter de caz si veti primi viza. In caz ca va grabiti sau ideea de a astepta un an nu va surade, puteti merge pe viza 176 - State Sponsored. Ce inseamna asta? Pai ideea este asa, Australia este impartita in mai multe state (un fel de judete, daca vreti). Fiecare din acest stat are nevoie lui de personal. Astfel, de exemplu, pentru constructori este mai mult de munca in Queensland sau Western Australia, in timp ce pentru IT se merge mai bine in Victoria - cu capitala la Melbourne sau New South Wales unde capitala este Sydney. Fiecare stat (sau judet daca vreti) are deci o lista de meserii a lui. Daca meseria voastra se regaseste pe lista unui astfel de stat, aveti optiunea ca, odata ce aveti meseria echivalata, inainte de a face aplicatia la DIAC sa cereti o sponsorizare din partea acelui stat. Aceasta sponsorizare costa diferentiat, de la stat la stat, la unele e chiar gratis, la altele pana la 200$. Avantajul sponsorizarii este ca, atunci cand vei face aplicatia DIAC, nu vei mai cere viza 175, ci viza 176. Viza 176 este la fel ca 175, dar timpul de acordare este undeva la o luna, o luna si jumatate. De asemenea, pentru ca ati obtinut sponsorizarea asta, veti avea 5 puncte in plus. Dezavantajul vizei 176 este ca va angajati ca in primii doi ani de la ajungerea dvs in Australia sa lucrati si sa locuiti in statul care v-a sponsorizat, abia dupa acesti doi ani avand libertate completa. Atentie, singurele drepturi blocate sunt cele de a locui sau a lucra, puteti sa va plimbati si sa vizitati ce vreti voi din Australia, nu are treaba. Taxa la DIAC este aceeasi pentru ambele vize. In caz ca va luati si partener cu voi pe aplicatie, atunci trebuie sa includeti la costuri si un test IELTS pentru partener, eventual si costurile echivalarii diplomei partenerului, in caz ca asa ceva este posibil.
   In mare, cam acestea sunt informatiile necesare pentru a va face o prima parere. Noi am luat foarte in serios aceste treburi si am decis sa mergem catre WA - Western Australia - adica orasul Perth cu viza 176, in principal deoarece la data depunerii actelor nu o sa am 5 ani vechime in munca dupa absolvire cum cer cei din Queensland pentru sponsorizare - initial dorisem sa plecam spre Brisbane. Pentru sponsorizare la WA sunt suficienti 3 ani de vechime post-absolvire.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu