duminică, 11 august 2013

The land down under - E liniste si bine


Salutari oameni buni! S-a pus praful de cand nu am mai scris pe aici… Motivul e simplu, am fost prea ocupat sa traiesc. Si sincer sa fiu, nici nu am ce povesti - viata mea nu e neaparat pentru blog iar experiente noi din punctul de vedere al emigrantului nu prea am avut. Viata decurge oarecum normal, ne-am obisnuit cu ea si nu am mai avut experiente pertinente pentru viata de emigrant. A venit iarna, am fost ocupati si cu sfarsitul anului fiscal si am dat nas in nas cu taxele australiene caci a trebuit sa facem un Tax Return… lucruri de genul asta. Ne-a ajutat si Flavia aici (multam frumos!). Genial sistemul de taxe din Australia, eu mi-am putut face toate taxele atat pentru mine ca persoana fizica cat si pentru firma de acasa, folosind un programel pus la dispozitie de ATO (Australian Tax Office). Practic tu spui cati bani ai castigat, cat ai platit taxe, deduci cate ceva daca ai ce (gen haine pentru munca sau bani cheltuiti cu transportul la munca sau cu eventualele cursuri de perfectionare), aceste deduceri se scad din venit, se recalculeaza cate trebuia sa platesti impozit pe venit dupa deduceri si banii iti sunt returnati direct in contul bancar in termen de cam doua-trei saptamani de cand faci cererea. Tare mi-as dori sa vad un astfel de sistem electronic implementat si in Romania.
In rest nu prea avem noutati. Am planificat o vizita si in Romania prin septembrie - octombrie cand mi-am luat si eu o luna de concediu de la munca. Ne e dor un pic de familie si prieteni, sper sa avem timp sa ii vizitam pe cat mai multi dintre ei. Suntem si un pic curiosi sa vedem si cum o sa ni se para Romania dupa un an de Australia, sa vedem poate mai bine diferentele si sa vedem daca ne aducem aminte de ce am plecat sau ne place atat de mult incat nu o sa mai vrem sa venim inapoi. Apoi cred ca cel putin 2-3 ani nu o sa mai trecem prin Romania, preferam sa ii aducem pe parinti incoace, cred ca ar fi mai interesant si pentru ei sa vada Australia.

Revin acum la partea de emigrare a blogului pentru a face un mic update. Desi in acest blog am povestit in mare experienta mea ca si emigrant si blogul nu a fost gandit ca sa ofere cele mai noi detalii despre emigrare, as vrea totusi sa mai fac cateva precizari cu privire la modificarile survenite in procesul de aplicare pentru viza deoarece multa lume care citeste blogul din pacate nu ii urmeaza si sfaturile si nu observa ca ceea ce am povestit eu aici deja are peste un an vechime si nu mai este chiar de actualitate. In principiu, fata de experienta descrisa de mine in acest blog, doua lucruri s-au schimbat. Unul este introducerea sistemului EOI care a fost facuta la 1 iulie 2012 si doi ar fi modificarea taxelor pentru viza. Sa le luam pe rand:

1. Sistemul EOI. EOI inseamna Expression Of Interest. Ideea este asa: tu ca emigrant faci o cerere catre guvernul australian in care ceri sa emigrezi la ei aratand practic ca indeplinesti punctajul de viza. Aceasta cerere este de fapt EOI-ul. Cand faci EOI-ul, declari totul practic pe propria raspundere, nu dai nici un act si nici o dovada. Sa zicem ca tu zici ca faci, cumulat, vreo 70 de puncte, baremul fiind de 60. Cam de doua ori pe luna au loc runde de invitatii - practic ei se uita pe lista cu cei care au facut EOI-uri si ii aleg pe cei care au cele mai mari punctaje si le ofera o invitatie sa aplice pentru viza. Odata invitatia primita, platesti pentru viza si apoi incepi sa urci actele si urmeaza acelasi procedeu prin care am trecut si eu cu C.O. si cu medicalele. Trebuie sa dovedesti ca faci punctele pe care le-ai cerut in EOI, deci in cazul nostru 70. Daca tu faci doar 65, vei fi refuzat, chiar daca baremul este doar de 60. Trebuie sa dovedesti exact ce ai solicitat in EOI. Evident ca in momentul in care primesti invitatia cam trebuie sa ai toate actele gata, deci ar trebui sa ai meseria echivalata. Echivalarea meseriei (daca meseria ta se echivaleaza la Engineers Australia se face cum am descris eu in blog, daca nu, va trebui sa cauti pe site-ul respectivei institutii cum se face) si partea de dupa ce primesti invitatia la viza se face exact cum am descris eu in posturile de la inceput, cu mentiunea ca daca ai nevoie de sponsorizare de la un stat atunci faci mai intai EOI-ul si apoi ceri sponsorizarea iar odata obtinuta ei iti modifica in sistem faptul ca vii pe viza sponsorizata si iti ofera invitatie chiar daca nu e programata o runda de invitatii in aceea zi.

2. Taxe. Aici sunt doua precizari de facut. In primul rand de la 1 iulie 2013 s-a introdus o taxa si pentru aplicantii secundari. Astfel, taxele pentru viza de rezidenta permanenta (189 fosta 175 sau 190 fosta 176) sunt dupa cum urmeaza:

Pentru aplicantul principal: 3060$
Pentru aplicantul secundar cu varsta mai mare de 18 ani (gen partener): 1530$
Pentru aplicantul secundar cu varsta mai mica de 18 ani (gen copii): 765$

Cititorii atenti vor observa ca partenerul plateste practic jumatate din taxa aplicantului principal iar copii platesc un sfert. Astfel, sa zicem pentru o familie formata din sot, sotie si doi copii, taxa de viza va costa astfel : 3060$ (pentru sot sa zicem) + 1530$ (pentru sotie) + 765$ (pentru primul copil) + 765$ (pentru al doilea copil). In total 6120$ - aproximativ 18360RON la 1$=3RON cat e acum sau 183,6 milioane pe sistem vechi. E o crestere importanta in pret fata de ce am platit eu, unde indiferent de cati eram pe viza taxa era doar cea pentru aplicantul principal.

Si acum vine vestea si mai rea. De la 1 septembrie 2013 taxele vor creste din nou. Noile cuantumuri sunt dupa cum urmeaza:

Pentru aplicantul principal: 3520$
Pentru aplicantul secundar cu varsta mai mare de 18 ani (gen partener): 1760$
Pentru aplicantul secundar cu varsta mai mica de 18 ani (gen copii): 880$

Astfel, folosind din nou calculul de mai devreme pentru o familie cu doi copii taxa va avea urmatoarea valoare: 3520$ + 1760$ + 880$ + 880$ = 7040$. La cursul de 3RON/$ asta inseamna 21120RON adica 211,2 milioane pe sistemul vechi.

Atentie foarte mare deci la costuri cand va faceti calculele pentru viza, inca odata subliniez nu folostiti acest blog ca ghid in viza, intrati pe emigrare.info sau alte forumuri pentru expati si cautati cele mai noi informatii cu privire la procesul de emigrare si costurile asociate tipului de viza cu care intentionati sa veniti. Toate informatiile sunt evident prezente si pe site-ul guvernului www.immi.gov.au

http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-189/

Pe aceasta pagina gasiti toate informatiile necesare procesului de emigrare in obtinerea vizei 189 de rezidenta permanenta. Cititi cu atentie, sunt date si costuri si tot ce vreti. Eu personal va urez mult succes si daca ajungeti prin Perth, da-ti de stire, poate ne vedem la un cico. Spor la treaba!

29 de comentarii:

  1. Foarte bine ca ai mentionat schimabrile, era sa faca atac de cord cand am auzit prima data de modificari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, am nevoie si eu de un sfat. Sunt inginer CFDP(cai ferate drumuri si poduri), am 6 ani vechime facuti in intregime pe reabilitari de DN, am facut numai proiectare (drum, podete, ziduri de sprijin, intersectii, nu am facut poduri). Nu am lucrat cu ARD sau Bentley MX, stiu doar Civil3D. Am ceva sanse sa-mi gasesc de lucru in Australia cat de cat pe domeniu, chiar daca incep ca desenator. Mentionez ca am economisiti 50000 EUR deci sunt capabil sa ma sustin financiar o perioada destul de lunga, dar nu as vrea sa vin acolo si sa ies pe minus. De asemenea stiu engleza foarte bine, am si Cambridge Certificate in Advanced English, deci din punct de vedere al comunicarii m-as adapta relativ usor. Multumesc pentru timpul acordat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut!

    Sigur ca ai avrea sanse. Orice e posibil daca chiar vrei. Pe aici se investeste in infrastructura si se cauta ingineri. Sa nu iti inchipui insa ca o sa vii aici si o sa se bata oamenii pe tine insa. O sa dureze 2-3 poate 4 luni pana cand o sa iti gasesti de munca, nu neaparat din lipsa posturilor cat pentru ca nu ai experienta australiana, dar dupa cum zici ai destui bani si nu o sa fie o problema in a iti permite sa stai o perioada de genul asta fara servici. Ce sa iti mai zic, mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc. Deocamdata castig destul de bine in Romania dar treaba se impute din ce in ce mai rau, se gasesc din ce in ce mai greu locuri de munca in infrastructura, chiar si pe salar de mizerie. Astept si eu un picior in fund de unde lucrez acum ca sa pot face pasul inainte. Mi-am dorit sa plec de cand am terminat facultatea dar nu am avut vechime si bani, acum in sfarsit indeplinesc toate conditiile. Nu plec doar pentru bani, banii sunt doar pe locul 3 ca motiv, dar sunt hotarat odata plecat sa nu ma mai intorc orice ar fi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut! Ai ramas cam singurul pe care il mai intereseaza romanii care vor sa plece din tara si care da informatii foarte bune. Felicitari pentru asta. Acum ca traiesti printre ei, ai idee de ce au dublat taxele? Daca au nevoie de forta de munca specializata, de ce pun piedici? Nu ii inteleg. Peste tot spun ca nu au oameni si ca simplifica procesul de emigrare dar umbla la bani. E un lucru pe care nu il inteleg. Si o parere de-a ta m-ar ajuta foarte mult.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut!Iti urmaresc blogul de ceva timp si imi place ca inca te gandesti la romanii care ar vrea sa plece si ii tii la curent cu noutatile.Acum, tu traind intre ei, poti sa imi spui de ce au marit taxele asa mult? Daca au nevoie de forta de munca si peste tot spun ca vor sa usureze emigrarea, de ce cresc taxele? Procesul dureaza si asa destul de mult, viata de acolo este mult mai scumpa ca oriunde, deci nu ii inteleg. Mi-ar prinde bine parerea ta. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut!

      Pai au crescut taxele ca sa micsoreze un pic si migratia. Stiu ca si anumite meserii sunt sub review pentru a le scoate de pe lista. Si evident, ca sa faca bani la buget, de ce nu? Si pe aici bugetul se cheltuie la blana ca pe oriunde in lumea asta, asa ca de bani in plus e mereu nevoie.

      Ștergere
  7. Salutari! Pai ce sa zic, sunt cam doua motive dupa umila mea parere:

    Primul ar fi ca taxa de viza pana acum era cam de 3000$, deci oarecum un salariu mediu spre mic pe luna aici. Deci lor li se pare mica taxa. Cred ca un echivalent in Romania ar fi undeva la 10-12 milioane, deci cam asa vad ei valoarea taxei de viza si li se pare mica.

    Si al doilea, e o oarecare lupta intre guvern care ar vrea sa mai puna un pic frana la emigrare si companii, care isi doresc muncitori iefini. A fost un mic scandal pe aici cu niste modificari pe care voiau sa le faca in special la viza 457 si pana la urma guvernul a dat inapoi si a lasat sistemul tot asa. Doar ca au crescut taxele, cred un pic si pe principiul "daca voi vreti muncitori mai ieftini macar sa platiti pentru ei o taxa mai mare noua". Daca insa ar fi crescut taxa doar la viza 457 iar ar fi batut la ochi, asa ca le-au crescut pe toate ca sa mearga la sigur.

    Cam asa vad eu situatia. Sigur, or mai fi si alte motive, printre care si incetinirea Chinei care afecteaza un pic si Australia, dar na, nu sunt analist, zic si eu ce vad. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut! Eu si familia mea ne pregatim actele pentru plecare. Eu sunt inginer si imi echivalez meseria la EA. Intrebarea mea este daca si sotia mea trebuie sa isi echivaleze studiile/meseria inainte de a pleca pentru a putea lucra acolo, sau nu este nevoie si poate munci fara a face aceleasi procedure, doar pe baza CV-ului si a diplomelor traduse. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca sotia e si ea inginera atunci da, trebuie si ea sa isi echivaleze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ea nu este inginera, a terminat dreptul. Ar mai trebui echivalate diploma si anii de serviciu?

      Ștergere
  10. Deh, cu dreptul chiar nu stiu ce sa iti spun. Intreaba pe emigrare.info daca si cum se poate echivala dreptul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dar sotia ta e contabila, nu? Scuze. Am citit pe blog, dar nu imi mai amintesc. Ea a facut demersuri in sensul asta de acasa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sotia mea e psiholoaga, dar nu am facut nici un demers deoarece nu stia limba engleza prea bine. Va urma.

      Ștergere
  12. La Multi Ani! Ganduri numai de bine, va dorim sanatate si speram ca toate dorintele sa vi se implineasca si sa traiti viata pe care v-o doriti in Aus.

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut! Am o mare problema si poate tu imi poti da o sugestie. Eu sunt inginer iar actele trebuie trimise la EA. Problema este ca nu am gasit un notar care sa imi legalizeze toate actele asa cum scrie in bookletul de la EA. Trebuie ca notarul sa puna pe fiecare foaie mai multe date. Si cum notarii sunt foarte rigizi si au stampile cu diverse date inscrise, numai cum trebuie nu, as vrea sa imi spui tu la ce notar ti-ai legalizat actele pentru Asociatia Inginerilor? Sunt foarte multe contracte de serviciu, acte aditionale, etc si daca le trimit Asociatiei si nu sunt bine legalizate, mi le trimit inapoi, si pierd si timp si bani. Noi locuim in Bucuresti si voi parca tot aici locuiati, nu? Multumesc pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am legalizat totul la Valcea, de unde si eram. Mai mult din cauza preturilor, mai bune in provincie. Nu mi-am facut griji cu ce stampile pun ei, stiu si ei ce e o traducere legalizata. O stampila de traducator si una de notar, nimic special.

    Doar cazierul l-am tradus in Bucuresti, la o traducatoare care avea sediul in cladirea Energico de pe strada Matei Voievod din sect. 2. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna,
    Am citit blogul tau din scoarta-n scoarta si mi-a fost de mare ajutor, pentru ca si noi tot contemplam gandul de a ne muta in Australia si am vrea sa incepem demersurile. Intrebarea mea este daca tu consideri ca informatiile pe care le-ai scris mai sunt de actualitate (nu ma refer la procesul de emigrare, ci la stilul de viata, la ritmul de lucru, la nivelul de trai, la cat de usor/greu se obtin acestea). Ma gandesc ca de cand ai inceput tu sa scrii, e posibil sa se mai fi schimbat ceva si poate situatia nu mai e chiar asa cum era pe vremea cand ati plecat voi. Pe scurt, cred ca te intreb daca ai mai face pasul asta acum, stiind cum e stilul de viata din prezent in Australia, sau daca ai incuraja pe cineva sa o faca. Pentru ca noi suntem relativ optimisti, bazandu-ne doar pe informatiile citite pe internet, care pot fi putin outdated, poate. Eu sunt economist, am lucrat timp de 6 ani in banca, din care 3 ani ca si director in diferite agentii bancare. Sotul meu are o firma de fotografie de eveniment pe care am vrea sa o continuam si acolo, avem si banii pusi deoparte, cu engleza stam foarte bine (avem Cambridge Certificate of Proficiency in English), per total cred ca am avea sanse sa obtinem viza si sa gasim joburi platite cu mai mult decat salariul minim. Ce zici? Ne-ai incuraja?
    Mersi mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Adela,

      Ma bucur ca blog-ul ti-a fost de folos.

      Cat despre ce ma intrebi... presupun ca depinde mult de fiecare persoana in parte. In principiu, viata in Australia este mai buna ca cea din Romania din cam toate punctele de vedere. Asa ca clar se merita sa pleci din Romania. Problema se pune daca esti pregatita sa o iei chiar de la zero. Cam toata experienta ta in munca va fi egala cu zero, un job in domeniu va fi destul de greu de gasit, asa ca vei avea de tras. Nu mai zic de faptul ca o sa vii cu un geamantan de haine si altceva nu o sa ai, asa ca va trebui sa reconstruiesti practic tot. Daca se merita, da, se merita, insa trebuie sa si fii capabila sa treci peste acest hop. Si nu iti fa iluzii pentru ca ai citit aici ca eu mi-am gasit job in doua luni, eu am avut mare noroc, poti sta linistita si un an pana sa intrii in domeniu.

      Concluzia e simpla dupa mine, da, se merita in continuare pentru ca Australia e mult in fata Romaniei, foarte mult, dar trebuie sa ai capacitatea sa treci peste greutatile initiale pana cand vei simtii cu adevarat gustul vietii australiene. Trebuie curaj, trebuie sa fii pregatita sa speli si bude, sa vinzi si in magazine, orice, pana cand intrii in domeniu. Si mai ales un moral de fier. Mult succes!

      Ștergere
  16. Mersi mult! Ma astept sa incep de la munca de jos, asta e, inca suntem tineri si o putem lua de la capat, pana nu vin copiii si greutatile. Sunt constienta ca nu o sa ma ia nimeni direct in banca, dar cu timpul, in cativa ani, poate poate. La inceput suntem pregatiti sa muncim orice, pana ne vedem pusi pe picioare. Important e sa stim ca avem un scop in viata de genul "trag cativa ani, dar apoi am o viata decenta". Perspectiva pe care nu o avem din pacate in Romania, tot trag si nu vad luminita de la capatul tunelului...In concluzie, ma apuc de strans actele :). Mersi mult de feedback si sper sa ne vedem in Perth in curand!

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut! As avea o intrebare pls: Ca si viitor inginer proiectant (civil) in Aus ce parere ai, ar ajuta sa fiu membru EA? Ca acest pas l-am putea face inca din Romania, doar ca implica ceva costuri si nu stiu daca merita. La primele interviuri de angajare, ar face vreo diferenta? Banuiesc ca scopul ar fi sa ajungi pana la chartered...sau nu? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut!

      Nu cred ca are importanta. Eu nu sunt nici acum membru si lucrez in domeniu de peste un an si jumatate. Nu e obligatoriu sa fi membru. Sigur, nu e rau si daca o faci cu siguranta nu o sa dea rau in CV, dar ma indoiesc ca o sa conteze prea mult. Poate doar daca ai putea sa fii Chartered, ceea ce e mai greu. Parerea mea e ca nu se merita sa te inscrii din RO, o poti face aici in doua-trei saptamani daca chiar doresti si nici nu mai dai atatia bani pe posta. Succes!

      Ștergere
    2. Multumesc de raspuns! Sigur o sa ma revansez cand ajung prin zona...;)

      Ștergere
    3. Ce se intampla cu atatia ingineri care au emigrat in speranta unei vieti mai usoare sau mai bune si deja de luni bune nu au reusit sa isi gaseasca un job, tinand seama ca au pus zeci de aplicatii? Inteleg ca nu depinde de tine obtinerea unui job pentru toti oamenii astia care, dupa cate se poate citi pe acest blog, au ajuns in Australia cu MARI sperante - cateodata bazate pe niste fapte sau intamplari subiective, sau irelevante..Oricum dupe ce ajung in Aus trebuie sa locuiasca undeva, sa manance, sa se deplaseze samd. si atunci incep sa cheltuiasca din rezerve. Dupa o perioada rezervele se duc. Apare un mare stres: Ce facem acum? o solutie temporara ar fi sa ne angajam cu ziua la pus pavele, zugravit, facut curat prin casele altora, s.a. Stiu un numar de ingineri care asta fac si sunt presati puternic de frustrari. Munca fizica nu e pentru toti. Se gandesc acum la cat de roz e totul pe forum si blog-uri. Sunt mult prea multe lucruri si detalii de adaugat. La urma urmei fiecare incearca si face ce poate. As mai adauga ceva despre, poate prea mult spus o inducere in eroare: de exemplu afirmatia lui Anonim din 31 mar.2014 el inca nici nu a ajuns aici, nici nu e recunoscut de EA dar de pe acum tinteste "sa ajungi pana la chartered" asa suntem noi romanii : dintotdeauna ne-a placut sa ne afisam cu titlurile. Nu ma intelegeti gresit: e bine sa fii optimist. Dar intr-o tara ca Australia modestia e mult apreciata chiar daca unii emigranti deja sositi acolo nu realizeaza asta. Sfatul meu pentru toti: cantariti decizia - de a emigra acolo- de 20 de ori. E o schimbare majora care te marcheaza profund.
      Noroc

      Ștergere
    4. Da, ce sa zic... dupa cum spuneam si la inceputul blogului, experienta si ce am povestit aici e ce am trait eu. Am mai zis ca am mai avut mult noroc in treaba asta cu emigrarea si ca ceea ce am trait eu nu se aplica neaparat si altora. Da, in acest moment este clar mult mai greu sa iti gasesti un job decat era atunci cand am ajuns eu pe aici. Blogul are totusi un an si jumatate vechime, intre timp a aparut o usoara recesiune si prin Australia. Si eu cunosc ingineri care fac de toate numai inginerie nu, asta este adevarul. Pana la urma insa tine de fiecare daca vrea sa ajunga aici si daca isi doreste sa o ia de la zero.
      Parerea mea e ca in doi se poate trai decent in Australia facand aproape orice atata timp cat nu ai copii. Singur insa sau cu copii este mult mai greu. Sigur, nu o sa o duci glorios, dar eu cred (si e parerea mea proprie si personala) ca traiul cu doua salarii in Australia, fie ele si de vanzator sau muncitor necalificat este net mai buna decat viata cu doua salarii medii din Romania. Daca insa in Romania castigai peste medie, clar ca in Australia nu o sa iti placa sa speli toalete sau sa muncesti la lopata, asa ca gandeste de zece ori inainte sa iei decizia asta pentru ca e foarte probabil sa ajungi si la asa ceva.
      Pana la urma insa tine de fiecare sa faca ce doreste si sa citeasca si printre randuri. Australia clar nu este pentru toata lumea si mai ales in aceasta perioada clar iti trebuie multi bani si mult noroc ca sa poti intra in domeniu.

      Ștergere
  18. Salut!
    Totusi eu cred ca lumea in general, sau cel putin romanii au inteles si cred ca vad cu ochii lor ca situatia economica din Australia si lumea intreaga este in regres. Sunt de acord clar ca situatia s-a deteriorat considerabil la nivel mondial as spune. Dar haideti sa vorbim si depre Romania. In Romania cat de mult a scazut economia? Are rost se vorbim de educatie, sistem sanitar, forta muncii...si cam de orice domeniu ati vrea voi? Are rost sa vorbim de vreun viitor cand suntem pe ultimele locuri din UE cam in toate domeniile? Ce viitor putem avea, ce optiuni? Stiu si sunt convins ca in Aus este nespus de greu in vremurile de azi dar fratilor care sunteti acolo, in Romania cum credeti ca este? Are rost sa va spun cum ne descurcam cu banii de la o luna la alta cand avem motorina, mancare, etc la preturi de Australia as putea spune...si salarii de cate ori mai mici? Oricum sunt convins ca acestea sunt chestiuni pe care le stiti...intradevar emigrarea nu este pentru toata lumea si lumea ar trebui sa aiba mare grija cu acest pas.
    Apropo, sa ma prezint, eu as fi "Anonim din 31 mar.2014". Coshty te rog sa postezi aceasta clarificare sau mai degraba "scuzare" pentru ca se pare ca am gresit cu ceva.
    Nu pot sa nu observ o mica doza de sarcasm inutil in comentariul lui Anonim din 4 aprilie 2014, 07:05 referitoare la postarea despre EA. Intamplarea face ca sunt recunoscut de EA, dar nu sunt membru. A fi membru presupune mai mult o formalitate care speram ca ajuta la CV intr-un posibil interviu. Sincer nu vad de ce asta ar fi o inducere in eroare...
    Si in ceea ce priveste chartered-ul .... este o titulatura la care as putea avea echivalentul si aici in Ro.
    In alta ordine de idei, eu verific blogul lui Coshty pt noutati zilnic as putea spune, cred ca deja ma stie dupa IP :))...iar intrebarea putea fi pusa si pe privat, dar am considerat ca mai ajuta si pe altii si era oarecum mai directa.
    Sa nu crezi ca m-am simtit ofensat de comentariul tau dar nu cred ca ai inteles pe deplin intrebarea mea.
    Inchei cu o simpla concluzie: cred ca fenomenul despre care vorbeste anonimul intradevar exista si este accentuat la noi romanii dar din pacate exista si supra-criticarea fara rost, negativismul si prezumtia de vinovatie. Oricum commentul tau este foarte util si iti multumesc.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna!Doresc sa va pun o intrebare.Am 45 de ani,sunt psiholog,vechime 2 ani si sunt casatorita.Credeti ca am sanse sa obtin punctajul pentru a emigra in Australia?Torina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic, daca aveti engleza perfecta si un partener cu meseria pe lista cu siguranta puteti atinge punctajul. Mult succes!

      Ștergere