joi, 11 aprilie 2013

The land down under - Fun!

    Nu am mai scris de mult pe blog, motivul fiind acelasi, nu prea am noutati. Munca, casa, un gratar ceva in weekend, nimic nou de povestit pe blog ca sa zic asa. De altfel viata a intrat intr-un fagas care imi place destul de mult, din doua motive: primul ar fi ca munca, desi in principiu aceeasi ca cea din Romania, tot proiectare de cladiri, are insa destule diferente si metode noi incat sa ma tina stimulat.     
    De asemenea valoarea proiectelor in care sunt implicat este net peste cea din Romania, marimea la care se construieste pe aici fiind in general mai mare decat cea din Bucuresti. Al doilea motiv ar fi viata de acasa. Pe langa diferentele date de orasul Perth fata de Bucuresti, ma bucur mult si de diferenta dintre viata la casa si cea intr-o garsoniera cu chirie in Bucuresti. Ai mereu ce face, mereu ceva diferit, mereu ceva placut. Seara poti sta pe terasa la o bere la racoare de exemplu, ceea ce intr-o garsoniera era cam greu.

    Desi este un oras frumos, Perth-ul nu este tocmai al mai turistic din lume. Exista sigur cateva peisaje si locatii, dar dupa cateva luni in care le vizitezi intr-un ritm relaxat, le cam termini. Acum doua saptamani am fost la Perth Zoo, ne-am mai uitat si noi la animale. Destul de spectaculoasa gradina zoologica, animale variate dar cam ca in orice zoo, cam lesinate si adormite. Presupun ca na, daca nu tre sa vanezi nici nu ai de ce sa alergi si poti sta linistit intins la soare ca oricum mancarea vine la ore regulate. Am vazut insa destul de multe animale, plus ca organizarea si intreg aranjamentul este foarte placut de explorat.

    Weekendul trecut insa ne-am strans mai multi si am zis sa plecam cu cortul mai departe de oras. De ce cu cortul? Din doua motive: primul cel financiar, un loc in camping pentru cort costa in jur de 30 de dolari in timp ce o camera intr-o casuta sau la un hotel mai ieftin cam incepe de pe la 150$, si al doilea campingurile pe aici sunt extrem de bine amenajate, la cort ai curent si apa, baile sunt foarte mari si curate, au dusuri cu tot ce iti trebuie, plus ca sunt foarte multe mese si gratare (plite cu gaz de fapt) si chiar si cuptoare cu microunde sau frigidere pe care le poti folosi fara extra-cost. Locatia aleasa de noi a fost Sandy Bay Holiday Park in Busselton. A sunat Mihaela si a facut rezervare de miercuri pentru doua nopti, vineri spre sambata si sambata spre duminica.
     Astfel, vineri dupa servici m-am grabit acasa, m-am schimbat din hainele de munca in ceva mai confortabil, ne-am urcat in masina si cu toate bagajele facute ne-am indreptat spre Busselton, un orasel cam la 250 km sud de Perth. Drumul catre sud l-am facut pe autostrada aproape in intregime (ce e drept, ceea ce consideram noi in Romania autostrada, adica minim doua benzi + banda de urgenta nu este decat pana la cativa km sud de Mandurah, apoi banda de urgenta dispare si ramane doar ca un drum expres cu doua benzi - tot autostrada daca ma intrebi pe mine). Am ajuns seara pe la 8 si un pic in Busselton la camping, niste prieteni ajunsesera mai devreme si ne luasera deja locul de cort asa ca am intrat direct si ne-am apucat cu ajutorul lor sa ridicam cortul (imprumutasem un cort de la alti prieteni din Perth - multumim Magda! - ca noi nu aveam si nu stiam inca daca sa ne cumparam sau nu, Simona e un pic claustrofoba si pentru ea era si prima excursie cu cortul asa ca ii era un pic cam teama ca nu o sa se poata odihni, dar din fericire cortul nostru a fost destul de inalt incat sa poti sta in picioare in el si nu am avut probleme). A mers rapid. A ajuns apoi si Stefan, care din cauza serviciului pornise mai tarziu din Perth si l-am ajutat si pe el sa isi intinda cortul si sa isi descarce masina. Am luat apoi o cina rapida din provizii si ne-am indreptat spre plaja aflata la doar doua minute de mers pe jos unde am admirat un cer extrem de spectaculos, poluarea luminoasa fiind destul de redusa se vedeau foarte multe stele. Am baut o berica langa ocean si ne-am bagat la culcare. Cumparasem de la Getaway Outdoors niste saci de dormit destul de frumosi, cam 40$ bucata si am avut tot de la Magda (multumim inca odata) si o saltea gonflabila pe care ne-am intins. Desi a fost un pic racoare noaptea, am dormit bustean pana pe la un 7 dimineata cand un australian s-a gandit sa plece cine stie pe unde si si-a pornit UTE-ul lui tunat si cu motor de cine stie cati litri care facea un zgomot infernal. Odata treziti, ne-am dus pe la bai, ne-am spalat, aranjat si facut freza, am mancat ceva rapid si am plecat la plimbare.
    Ne-am dus sa vedem Busselton Jetty, un debarcader care are la cap o camera subacvatica unde poti cobora pe scari sa vezi ce e pe sub apa, din pacate era foarte multa lume si trebuia sa asteptam cam o ora si jumatate pentru un tur asa ca ne-am lasat pagubasi.
    Am plecat deci catre Yalingup, o plaja preferata de surferi pentru valurile mari si spectaculoase. Foarte frumoasa plaja, campinguri si pe aici peste tot, multa lume si foarte multi surferi in apa.
    A urmat apoi drumul in jos catre Cape Leeuwin, evitand insa Highway-ul si mergand pe Caves Road, deoarece este mai spectaculos desi e un pic mai lung. Cape Leeuwin este locul unde se intalnesc doua oceane, Oceanul de Sud si cel Indian. Pe drum am oprit la o vinarie si am degustat niste vin cumparand si noi cateva sticle (sunt foarte multe vinarii in aceasta zona numita Margaret River, este chiar faimoasa in Australia). Am oprit apoi pe drum in Parcul Leeuwin - Naturaliste unde am admirat niste copaci cu adevarat imensi. In zona exista si foarte multe pesteri, dar cum incercam sa ajungem destul de departe si pornisem si tarziu, am zis ca le amanam pentru data viitoare.
    A urmat apoi o oprire la Hamelin Bay pentru a admira din nou plaja si peisajul. Aici, chiar in parcare era tras un mic tir pe care niste baieti cu un fork-lift (elevator) incarcau niste cutii imense cu peste proaspat prins. Dupa ce am admirat si noi plaja si am facut cateva poze, la intoarcere, trecand pe langa baietii care incarcau pesti am zis sa intrebam si noi daca putem sa cumparam un peste de la ei, ca parea proaspat scos din ocean. La intrebarea noastra, raspunsul a fost "Sure mate, help yourself, no charge". Adica pentru cei care nu stiu engleza, "Da prietene, ia linistit, e gratis". Am mai intrebat odata ca sa fim siguri si omu ne-a zis sa luam linistiti, ba chiar deoarece tocmai trasese langa ei un UTE (pentru cine nu stie, UTE zic australienii la masinile pick-up) care venise de pe plaja si avea in spate doua cutii din alea mari cu peste sa luam din UTE ca e mai proaspat. Si astfel ne-am procopsit cu un somon de vreo 5 kg. Le-am multumit frumos oamenilor, am bagat somonul intr-o punga (Nu prea incapea ca era cam lung, dar asa cat de cat) si l-am bagat in esky (cutia frigorifica) unde aveam niste beri puse la rece cu gheata. Am oprit apoi la primul peco si am mai luat o punga de gheata pe care am pus-o peste peste ca sa stea cat de cat la rece.

    Dupa Hamelin Bay am ajuns la Cape Leeuwin unde am vizitat farul si am admirat cele doua oceane, cel Indian si cel de Sud. Se pot observa niste curenti destul de puternici intre cele doua oceane, desi personal nu stiu daca exista o delimitare fixa (poate doar in cartile de geografie). Am facut totusi niste poze interesante. 

    Ne-am intors la camping apoi luand-o pe autostrada de data asta ca sa ajungem mai repede si impreuna cu Adi am curatat pestele si l-am taiat in felii pe care le-am pus pe plita dupa ce fetele le-au condimentat un pic. Am mai pus si niste pulpe dezosate de pui pe care le cumparasem de pe drum, au facut fetele un mujdei de usturoi si am tras o masa pe cinste. Apoi ne-am luat scaunele si lada cu bunataturi lichide si ne-am dus pe plaja unde am degustat vinul cumparat mai devreme la lumina stelelor.
    A urmat inca o noapte in cort pana cand, din nou pe la un 7 si un pic dimineata niste copii au inceput sa se joace si sa faca foarte multa galagie si nu a mai fost chip sa dormim. Ne-am trezit si dupa un mic dejun rapid am strans corturile si am reincarcat masinile, pornind din nou sa mai vizitam un pic zona.
    Am fost si am vazut Meelup Beach, o plaja frumoasa situata in mijlocul unui park, Meelup National Park.

     Ne-am indreptat apoi catre Canal Rocks, o zona spectaculoasa unde oceanul a sapat in stanca si ofera niste peisaje majestice. Aici am vazut in golf inotand si cativa delfini. 



    Ne-am intors apoi la Yallingup unde am facut o baie in valuri. Un pic cam rece apa dar foarte distractiv din cauza valurilor mari. Ne-am relaxat un pic si apoi am inceput lungul drum inapoi catre Perth, dupa ce in prealabil oprisem la un Shell pentru niste motorina si mancasem si ceva la un restaurant Chicken Treat aflat chiar langa statia de benzina. 
    All in all, foarte frumoasa zona, sud-vestul australiei are niste peisaje extrem de frumoase si spectaculoase. Au mai ramas multe de facut si vizitat in zona, dar sunt convins ca vom reveni cat de curand.

3 comentarii:

  1. Nu ne mai dai nici un detaliu despre viata de prin Australia? Ce mai faceti, cum o mai duceti? Asteptam cu nerabdare vesti proaspete :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, sunt inginer de drumuri si poduri din 2006. Ma bate gandul serios sa vin acolo dar vroiam sa te intreb (am citit pe blogl tau ca ai cunostine de persoane din acest domeniu)in ce parte a Australiei ar fi mai cautata aceasta meserie, Perth, Adelaide, Melbourne, etc. + ca am observat conteaza enorm de mult sa ai pe cineva acolo sa te ajute pentru inceput.

    Multumesc si multa bafta in continuare.

    PS:Cred ca ne cunoastem din vedere, o cunosti si pe sotia mea Andreea ce a terminat Civile, ne-am intalnit la Cabanuta prin 2010 cu totii...dar a trecut ceva vreme de atunci.

    "Marian"

    RăspundețiȘtergere
  3. Exact unde se construieste mai mult nu as stii sa iti spun… ce iti pot spune insa este ca stiu investitii mari in infrastructura atat in WA adica Perth cat si in NSW - Sydney. Personal, pentru constructori as recomanda WA, in constructii mi se par mai mari investitiile din aceasta zona mai ales din cauza boom-ului minier.

    Cum zici ca ne si cunoastem, da-mi de stire si poate te pot ajuta si cu alte lucruri pe aici prin WA. Succes!

    RăspundețiȘtergere