luni, 14 ianuarie 2013

The Land Down Under - No worries mate!

   Umbland prin acest oras binecuvantat, am observat cateva diferente fata de Romanica noastra, pe care o sa vi le expun mai jos.
    In primul rand, australianul nu isi face asa de multe griji de cum arata el in timpul liber. Sistemul de "pitzi" nu functioneaza aici la acelasi nivel ca in Romania. Cand se duce la mall, pe australian nu il intereseaza sa isi ia niste haine mai bune decat cele cu care sta imbracat in casa de exemplu. Astfel, vezi prin mall destui australieni get-beget care sunt in slapi, niste pantaloni scurti obositi si un tricou destul de jerpelit. Doamnele nu se lasa nici ele mai prejos, de multe ori sunt chiar desculte - picioarele evident ca nu au cum sa fie curate cand umblii desculta pe unde altii umbla incaltati - imbracate cu ce au nimerit fara sa isi faca griji de aspect. Sigur, mai dai si peste cate una urcata pe niste tocuri si aranjata, dar sunt mult mai rare decat la noi in malluri. Asta iti da o senzatie de oameni nespalati prin mall-uri - e atitudinea asta a lor de "no worries mate" - la ce sa se imbrace el mai frumos cand iese in oras, care e scopul?

    Prin fast food-uri, curatenia nu ca lasa de dorit neaparat, dar nu este la acelasi nivel cu ce vezi in mallurile noastre. Mesele nu se sterg asa de des, pe jos nu se spala cu aceeasi frecventa ca la noi iar baile sunt in general mai murdare si prost finisate decat la noi. Peste tot pe unde am umblat, atat in mall-urile mai de cartier gen Karrinyup, Warwick, Joondalup sau Morley Galleria cat si in cele din City mereu mi s-a lasat impresia ca la noi baile si restaurantele in general sunt mai curatele si mai bine intretinute decat aici.
    La cinema singura mare diferenta care mi s-a parut fata de la noi a fost faptul ca scaunele erau mai late si iti incapea fundul mai bine. In rest, cam aceleasi produse ca la noi la vanzare - un meniu de popcorn cu o bautura si o punga de jeleuri costa vreo 12$, iar un bilet e aproape 20$, unde mergem noi, la Warwick, martea e o oferta speciala si pretul la bilet este de 11$.
    Fast-food-uri bune sunt destule. Daca ai chef de burgeri, exista o gramada - McDonalds (chiar am mancat un burger foarte bun la ei, mai bun decat ce aveau in Romania), Hungry Jacks, Fast Eddy's si inca o gramada. Daca vrei pui - KFC-ul e prezent (desi nu e la fel de bun ca in Romania), Nando's (asta ne place mult, e un pui facut pe plita incinsa cu un sos picant - absolut delicios) si Red Rooster (la asta inca nu am fost). Exista si tot felul de mancaruri specifice - gen chinezeasca, japoneza, italiana, greaca, tailandeza, vietnameza... absolut tot ce vrei si ce iti pofteste inima. Subway pentru sandvisuri si bineinteles nelipsitul Fish and Chips - asta il gasesti peste tot si nu e chiar rau, mai ales mancat pe malul marii are un anume farmec.
    Sucurile se gasesc aici la alte dimensiuni decat la noi. Sucul mic aici are 375ml - atata are si o doza normala de suc. Sucul la jumate cum se zice la noi aici are 600ml. La bauturi... fiecare cum stie. Rar o sa gasesti o bere la 0,330ml, toate au ba 345, ba 360, ba 375, fiecare cum il taie capul. Mult, mult, mult mai multe sortimente de bere aici decat la noi in Romania, pe langa cea australiana gasesti bere importata de prin toate colturile lumii (mai putin din Romania, evident :)) ). Nu exista bere la PET - aici berea se cumpara la PACK - 6 sticle adica sau la CASE - la cutie adica - o cutie contine de obicei 4 PACK-uri, adica 24 de beri la 0,33 (sau aproximativ). O bere in oras e 7-8 dolari mai ieftina - peste 10 in locaurile mai scumpe. Daca cumperi din magazine la cutie - un CASE de bere este undeva la 40 de dolari - deci o bere iese la 1.66$. Este deci mult mai ieftin sa bei acasa. Bine, nu ca l-ar interesa pe australian treaba asta, in weekend prin City se bea in mod profesionist, oamenii care se clatina binisor pe trotuare sunt foarte comuni.
    Se gasesc de toate si mai presus de orice castigi si destul ca sa ti le si permiti, ceea ce e cel mai important. Oportunitati sunt, primesc destul de des mesaje pe LinkedIn de la recrutori care imi ofera tot felul de joburi... deci se poate. No worries mate... viata e buna aici.

   

2 comentarii:

  1. salut. sunt inginer constructor , si te intreb , daca poti , da o mana de ajutor pentru actele facute , care cred ca sunt asemanatoare, nu as apela la o agentie. mersi . daca vrei dami un raspuns pe cazilau@yahoo.com. mersi mult .

    RăspundețiȘtergere
  2. Intotdeauna gasim ceva interesant in ceea ce scrii despre australia, speram sa scrii mai des impresii, vad ca te-ai lasat pe tanjeala...:))
    mai asteptam vesti

    RăspundețiȘtergere