duminică, 11 august 2013

The land down under - E liniste si bine


Salutari oameni buni! S-a pus praful de cand nu am mai scris pe aici… Motivul e simplu, am fost prea ocupat sa traiesc. Si sincer sa fiu, nici nu am ce povesti - viata mea nu e neaparat pentru blog iar experiente noi din punctul de vedere al emigrantului nu prea am avut. Viata decurge oarecum normal, ne-am obisnuit cu ea si nu am mai avut experiente pertinente pentru viata de emigrant. A venit iarna, am fost ocupati si cu sfarsitul anului fiscal si am dat nas in nas cu taxele australiene caci a trebuit sa facem un Tax Return… lucruri de genul asta. Ne-a ajutat si Flavia aici (multam frumos!). Genial sistemul de taxe din Australia, eu mi-am putut face toate taxele atat pentru mine ca persoana fizica cat si pentru firma de acasa, folosind un programel pus la dispozitie de ATO (Australian Tax Office). Practic tu spui cati bani ai castigat, cat ai platit taxe, deduci cate ceva daca ai ce (gen haine pentru munca sau bani cheltuiti cu transportul la munca sau cu eventualele cursuri de perfectionare), aceste deduceri se scad din venit, se recalculeaza cate trebuia sa platesti impozit pe venit dupa deduceri si banii iti sunt returnati direct in contul bancar in termen de cam doua-trei saptamani de cand faci cererea. Tare mi-as dori sa vad un astfel de sistem electronic implementat si in Romania.
In rest nu prea avem noutati. Am planificat o vizita si in Romania prin septembrie - octombrie cand mi-am luat si eu o luna de concediu de la munca. Ne e dor un pic de familie si prieteni, sper sa avem timp sa ii vizitam pe cat mai multi dintre ei. Suntem si un pic curiosi sa vedem si cum o sa ni se para Romania dupa un an de Australia, sa vedem poate mai bine diferentele si sa vedem daca ne aducem aminte de ce am plecat sau ne place atat de mult incat nu o sa mai vrem sa venim inapoi. Apoi cred ca cel putin 2-3 ani nu o sa mai trecem prin Romania, preferam sa ii aducem pe parinti incoace, cred ca ar fi mai interesant si pentru ei sa vada Australia.

Revin acum la partea de emigrare a blogului pentru a face un mic update. Desi in acest blog am povestit in mare experienta mea ca si emigrant si blogul nu a fost gandit ca sa ofere cele mai noi detalii despre emigrare, as vrea totusi sa mai fac cateva precizari cu privire la modificarile survenite in procesul de aplicare pentru viza deoarece multa lume care citeste blogul din pacate nu ii urmeaza si sfaturile si nu observa ca ceea ce am povestit eu aici deja are peste un an vechime si nu mai este chiar de actualitate. In principiu, fata de experienta descrisa de mine in acest blog, doua lucruri s-au schimbat. Unul este introducerea sistemului EOI care a fost facuta la 1 iulie 2012 si doi ar fi modificarea taxelor pentru viza. Sa le luam pe rand:

1. Sistemul EOI. EOI inseamna Expression Of Interest. Ideea este asa: tu ca emigrant faci o cerere catre guvernul australian in care ceri sa emigrezi la ei aratand practic ca indeplinesti punctajul de viza. Aceasta cerere este de fapt EOI-ul. Cand faci EOI-ul, declari totul practic pe propria raspundere, nu dai nici un act si nici o dovada. Sa zicem ca tu zici ca faci, cumulat, vreo 70 de puncte, baremul fiind de 60. Cam de doua ori pe luna au loc runde de invitatii - practic ei se uita pe lista cu cei care au facut EOI-uri si ii aleg pe cei care au cele mai mari punctaje si le ofera o invitatie sa aplice pentru viza. Odata invitatia primita, platesti pentru viza si apoi incepi sa urci actele si urmeaza acelasi procedeu prin care am trecut si eu cu C.O. si cu medicalele. Trebuie sa dovedesti ca faci punctele pe care le-ai cerut in EOI, deci in cazul nostru 70. Daca tu faci doar 65, vei fi refuzat, chiar daca baremul este doar de 60. Trebuie sa dovedesti exact ce ai solicitat in EOI. Evident ca in momentul in care primesti invitatia cam trebuie sa ai toate actele gata, deci ar trebui sa ai meseria echivalata. Echivalarea meseriei (daca meseria ta se echivaleaza la Engineers Australia se face cum am descris eu in blog, daca nu, va trebui sa cauti pe site-ul respectivei institutii cum se face) si partea de dupa ce primesti invitatia la viza se face exact cum am descris eu in posturile de la inceput, cu mentiunea ca daca ai nevoie de sponsorizare de la un stat atunci faci mai intai EOI-ul si apoi ceri sponsorizarea iar odata obtinuta ei iti modifica in sistem faptul ca vii pe viza sponsorizata si iti ofera invitatie chiar daca nu e programata o runda de invitatii in aceea zi.

2. Taxe. Aici sunt doua precizari de facut. In primul rand de la 1 iulie 2013 s-a introdus o taxa si pentru aplicantii secundari. Astfel, taxele pentru viza de rezidenta permanenta (189 fosta 175 sau 190 fosta 176) sunt dupa cum urmeaza:

Pentru aplicantul principal: 3060$
Pentru aplicantul secundar cu varsta mai mare de 18 ani (gen partener): 1530$
Pentru aplicantul secundar cu varsta mai mica de 18 ani (gen copii): 765$

Cititorii atenti vor observa ca partenerul plateste practic jumatate din taxa aplicantului principal iar copii platesc un sfert. Astfel, sa zicem pentru o familie formata din sot, sotie si doi copii, taxa de viza va costa astfel : 3060$ (pentru sot sa zicem) + 1530$ (pentru sotie) + 765$ (pentru primul copil) + 765$ (pentru al doilea copil). In total 6120$ - aproximativ 18360RON la 1$=3RON cat e acum sau 183,6 milioane pe sistem vechi. E o crestere importanta in pret fata de ce am platit eu, unde indiferent de cati eram pe viza taxa era doar cea pentru aplicantul principal.

Si acum vine vestea si mai rea. De la 1 septembrie 2013 taxele vor creste din nou. Noile cuantumuri sunt dupa cum urmeaza:

Pentru aplicantul principal: 3520$
Pentru aplicantul secundar cu varsta mai mare de 18 ani (gen partener): 1760$
Pentru aplicantul secundar cu varsta mai mica de 18 ani (gen copii): 880$

Astfel, folosind din nou calculul de mai devreme pentru o familie cu doi copii taxa va avea urmatoarea valoare: 3520$ + 1760$ + 880$ + 880$ = 7040$. La cursul de 3RON/$ asta inseamna 21120RON adica 211,2 milioane pe sistemul vechi.

Atentie foarte mare deci la costuri cand va faceti calculele pentru viza, inca odata subliniez nu folostiti acest blog ca ghid in viza, intrati pe emigrare.info sau alte forumuri pentru expati si cautati cele mai noi informatii cu privire la procesul de emigrare si costurile asociate tipului de viza cu care intentionati sa veniti. Toate informatiile sunt evident prezente si pe site-ul guvernului www.immi.gov.au

http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-189/

Pe aceasta pagina gasiti toate informatiile necesare procesului de emigrare in obtinerea vizei 189 de rezidenta permanenta. Cititi cu atentie, sunt date si costuri si tot ce vreti. Eu personal va urez mult succes si daca ajungeti prin Perth, da-ti de stire, poate ne vedem la un cico. Spor la treaba!